Τετάρτη 10 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέες ανατροπές για ασφαλισμένους και άνεργους

Στους ιδιώτες παραδίδεται η μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων. Νέα προνόμια για το κεφάλαιο και μέσα από το υπό σύσταση Ταμείο Αλληλεγγύης

Την εμβάθυνση των ανατροπών σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και των ασφαλισμένων της, καθώς και την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης Ανέργων ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή. Με την πρόταση του υπουργείου Απασχόλησης για τη μετατροπή του Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ) σε εταιρεία που θα λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικού δικαίου, ουσιαστικά η μηχανοργάνωση και τα συστήματα πληροφορικής των ασφαλιστικών ταμείων παραδίδονται στους ιδιώτες.

Ο ίδιος ο υπουργός Απασχόλησης αναγνώρισε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένας «ευέλικτος φορέας στην ελεύθερη αγορά», πράγμα που σημαίνει ότι στην πράξη το ΚΗΥΚΥ θα παροπλιστεί και θα γίνει ο μεσάζοντας που θα μοιράζει τα έργα στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Εννοείται με το ανάλογο κόστος για ασφαλισμένους και ασφαλιστικά ταμεία. Οσο για την επίσπευση της μηχανοργάνωσης, τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων, Εργοδοτών, Συνταξιούχων και την απόδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σε όλους τους πολίτες της χώρας, που επικαλέστηκε ο υπουργός, γι' αυτά μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια ακόμα, αφού από το 1992 έχει ανακοινωθεί πάμπολλες φορές, χωρίς ακόμα κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Πετσόκομμα και στις δαπάνες υγείας

Η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε επίσης τη σύσταση θέσης Γενικού Επιθεωρητή Δαπανών Υγείας. Είναι βέβαιο ότι πίσω από τις διακηρύξεις για «εξορθολογισμό των δαπανών υγείας» κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει τις αναγκαίες δαπάνες για την υγεία, οι οποίες θα φορτωθούν στους ίδιους τους εργαζόμενους. Το μέτρο αυτό έρχεται να «καμουφλάρει» το πραγματικό πρόβλημα, που είναι οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις που έχουν επιβάλει με τη στήριξη της κυβέρνησης οι φαρμακοβιομηχανίες και οι πάσης φύσης ιδιωτικές εταιρείες στο χώρο της Υγείας.

Το πολυδιαφημισμένο Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το οποίο συζήτησε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, θα αναδειχτεί τελικά -όπως αναμενόταν- σε σπόνσορα των επιχειρήσεων. Από τις ανακοινώσεις έγινε φανερό, ότι η κυβέρνηση εμμένει στην ύπαρξη μιας σειράς προϋποθέσεων, γεγονός που θα οδηγήσει ώστε αποδέκτης της ειδικής εισοδηματικής ενίσχυσης ανεργίας να είναι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός ανέργων. Οι όροι αυτοί είναι οι εξής: Ο απολυμένος να είναι άνω των 50 ετών, να έχει 7.500 ημέρες εργασίας, η επιχείρηση που εργαζόταν να είναι σε φθίνοντα κλάδο της οικονομίας, ενώ η έδρα της να είναι σε νομό της χώρας με ποσοστό ανεργίας διπλάσιο από το εθνικό ποσοστό. Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση καθόλου δε νοιάζεται για τους ανέργους, αλλά ενδιαφέρεται μόνο να εντάξει στους ευεργετηθέντες από το Ταμείο επιχειρήσεις οι οποίες θα ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ