Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Νομιμοποιείται η αγορά μετοχών με ... αέρα

Με σχέδιο νόμου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση νομιμοποιεί τον «αέρα» στο ΧΑΑ και ταυτόχρονα θεσπίζει νέες φοροαπαλλαγές σε ναυτιλιακές εταιρίες για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο

Σε νέους επικίνδυνους δρόμους ωθεί η κυβέρνηση τον χειμαζόμενο χρηματιστηριακό τζόγο καθώς και τους μικρομετόχους, που έχουν «εγκλωβιστεί» εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς αγόρασαν μετοχές σε υψηλές τιμές, πιστεύοντας τα κάθε είδους «παπαγαλάκια» αλλά και κυβερνητικά στελέχη ότι ο δείκτης τιμών μετοχών θα φτάσει τις... 7.000 μονάδες! Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα - που έχει πέσει στο ναδίρ - η κυβέρνηση δημοσιοποίησε χτες σχέδιο νόμου, με το οποίο, μεταξύ άλλων, νομιμοποιεί την αγορά μετοχών με... αέρα καθώς θεσμοθετεί τη δυνατότητα αγοράς μετοχών με πίστωση που θα δίνουν στους πελάτες τους οι χρηματιστηριακές εταιρίες-μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης, στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπονται και φοροαπαλλαγές σε ναυτιλιακές εταιρίες, που θα αποφασίσουν να ενταχθούν στο Χρηματιστήριο.

Αναλυτικότερα, στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε χτες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Πρώτον, νομιμοποιείται η χορήγηση πιστώσεων για την αγορά μετοχών. Ενώ μέχρι τώρα, δάνεια για αγορά μετοχών μπορούσαν να χορηγούν μόνο οι εμπορικές τράπεζες, με διάταξη στο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι πίστωση μπορεί να χορηγούν προς τους πελάτες τους οι εταιρίες-μέλη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Αυτό, στην ουσία, σημαίνει νομιμοποίηση του «αέρα», αφού δίνει τη δυνατότητα σε όσους «παίζουν» στο Χρηματιστήριο, να αγοράσουν μετοχές χωρίς χρήματα, αρκεί η χρηματιστηριακή εταιρία με την οποία συναλλάσσονται να τους δώσει πίστωση.

Δεύτερον, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πιστώτριες χρηματιστηριακές εταιρίες από «αεριτζήδες» και άλλους «παίκτες-επενδυτές», προβλέπεται η σύσταση «Χαρτοφυλακίου Ασφάλισης». Στο τελευταίο κατατίθενται από τον πελάτη οι μετοχές που αγοράστηκαν με πίστωση, καθώς και - όπως σχετικά αναφέρεται - άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα. Η αξία των ενεχυριασθέντων αυτών μέσων θα πρέπει να είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη αξία των αγοραζόμενων επί πιστώσει μετοχών, και η διαφορά αυτή καλείται περιθώριο. Το περιθώριο αυτό ορίζεται στο 50%, δηλαδή αν ενεχυριαστεί ένα ποσό 10 εκατ. δραχμών, τότε η εταιρία θα μπορεί να χορηγεί πίστωση 5 εκατ. δραχμών.

Τρίτον, οι χρηματιστηριακές εταιρίες ΕΠΕΥ και ΑΧΕ θα μπορούν να εισάγονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ως δεσμευτικός όρος τίθεται, μέτοχοι των εταιριών αυτών, που διαθέτουν τουλάχιστον το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, να μην μπορούν να πωλήσουν τις μετοχές τους για χρονικό διάστημα δύο ετών από την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο. Ο ίδιος περιορισμός τίθεται και για τους μετόχους εκείνους που κατέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι τη συμπλήρωση του 50%.

Τέταρτον, προβλέπεται η σύσταση εταιριών επενδύσεων στην ποντοπόρα ναυτιλία, οι οποίες θα μπορούν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. θα δημιουργηθούν δηλαδή επενδυτικές εταιρίες, οι οποίες θα διαπραγματεύονται τις μετοχές ναυτιλιακών εταιριών ποντοπόρων πλοίων. Ως προϋπόθεση για την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο τίθεται να διαπραγματεύεται η τελευταία το σύνολο των μετοχών πλοιοκτητριών εταιριών που έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 6 ποντοπόρα πλοία. Πιστή στη φορολογική ασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει τέλος ότι τόσο τα εισοδήματα των εταιριών επενδύσεων στην ποντοπόρα ναυτιλία όσο και τα εισοδήματα των μετοχών τους απαλλάσσονται από κάθε φόρο, εισφορά ή κράτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ