Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχείρηση εντυπωσιασμού για την αγορά των καυσίμων

Τα «μέτρα» που ανακοινώθηκαν χτες αφήνουν στο απυρόβλητο το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων και την αισχροκέρδεια που επιδίδονται- κυρίως - οι εταιρίες πετρελαιοειδών

«Πυροτεχνήματα» που αποσκοπούν μάλλον στο να εντυπωσιάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές, παρά στο να αντιμετωπίσουν την κερδοσκοπία και το λαθρεμπόριο στο χώρο της διακίνησης των υγρών καυσίμων, αποδείχτηκαν τελικά τα περιβόητα «μέτρα» που «μαγείρευε» τον τελευταίο καιρό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος ουσιαστικά βάφτισε «μέτρα ορθολογισμού του συστήματος παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης των καυσίμων» μια σειρά από ανακοινώσεις που στην πράξη αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο λαθρεμπόριο και τα τρελά κέρδη των μονοπωλίων στο χώρο των υγρών καυσίμων.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

  • Από το Σεπτέμβρη το «δελτίο ενδεικτικών λιανικών τιμών καυσίμων», που εκδίδεται τα τελευταία χρόνια μια φορά την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη), θα εκδίδεται σε ημερήσια βάση , γιατί όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός μ' αυτό τον τρόπο θα «αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα»! Είναι, βέβαια, φανερό ότι στο βαθμό που ο τρόπος υπολογισμού αυτών των «ενδεικτικών τιμών» παραμένει τέτοιος που δε λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές τιμές χονδρικής και τα πραγματικά ποσοστά κέρδους εταιριών και πρατηριούχων, η ημερήσια έκδοση «ενδεικτικών τιμών» δε θα προσθέσει τίποτα το... ριζοσπαστικό σε σχέση με τις εβδομαδιαίες «ενδεικτικές τιμές».
  • Μελετάται, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, η σταδιακή τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια υγρών καυσίμων που θα είναι συνδεδεμένες με τις δεξαμενές. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης σε ένα χρόνο θα έχει προχωρήσει αρκετά αυτό το μέτρο, που πάντως αναμένεται να συναντήσει την έντονη αντίδραση των πρατηριούχων.
  • Με υπουργική απόφαση προστίθενται στην υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας 90 ημερών και τα καύσιμα της ακτοπλοΐας και της αεροπλοΐας. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για καινοτομία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά για απλή εναρμόνιση με σχετική κοινοτική οδηγία, ενώ για τα καύσιμα των αεροπορικών εταιριών η Ελλάδα έχει εξαίρεση μέχρι τις 31/12/2002. Με τη συγκεκριμένη απόφαση προσδιορίζονται τα στοιχεία που οφείλουν να εκδίδουν οι εταιρίες πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια, προκειμένου να εκδίδονται τα μηνιαία δελτία προς την ΕΕ.
  • Δημιουργούνται μεικτές ομάδες υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης, του ΣΔΟΕ, των κατά τόπους νομαρχιών και εμπειρογνωμόνων του ΙΓΜΕ για τον έλεγχο της ύπαρξης παράνομων αποθηκών.

Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη παραδέχτηκε -για μια ακόμη φορά- ότι οι αποκλίσεις από τις «ενδεικτικές τιμές» λιανικής πώλησης ξεπερνούν και τις 35 δρχ. το λίτρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των Διευθύνσεων εμπορίου των νομαρχιών, οι αποκλίσεις στην Α΄ ζώνη κυμαίνονται από 1,90 μέχρι 27,30 δρχ. το λίτρο, στη Β΄ ζώνη από 6,50 μέχρι 35,20 δρχ. και στη Γ΄ ζώνη «είναι αρκετά υψηλές».

Οσον αφορά το δείγμα των 116 πρατηρίων στο λεκανοπέδιο, όπου καταγράφει την εξέλιξη των τιμών το υπουργείο, τις προηγούμενες βδομάδες τα περισσότερα προέβησαν στις μειώσεις που διαμορφώθηκαν βάσει των διεθνών τιμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τσουχτερές ανατιμήσεις από τα μεσάνυχτα(2000-06-28 00:00:00.0)
Παραπλανά το υπουργείο Ανάπτυξης(1999-01-29 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η πρόκληση με τις ενδεικτικές τιμές(1999-01-22 00:00:00.0)
Εμμονή στις ψεύτικες "ενδεικτικές τιμές"(1999-01-15 00:00:00.0)
"Τσίμπησαν" και πάλι οι τιμές(1996-09-12 00:00:00.0)
Ζητά επέκταση του "πλαφόν" και σε Αττική και Θεσσαλονίκη(1996-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ