Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Τσουχτερές ανατιμήσεις από τα μεσάνυχτα

Μέχρι και 6 δραχμές ακριβαίνουν από τα μεσάνυχτα οι λιανικές τιμές πώλησης στις βενζίνες και το πετρέλαιο κίνησης

Αύξηση της τάξης των 6 δραχμών ανά λίτρο αναμένεται από αύριο στα υγρά καύσιμα, με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής πώλησης να διαμορφωθούν για την ελληνική αγορά σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, οι αυξήσεις λιανικών τιμών στους δύο τύπους βενζίνης (σούπερ και αμόλυβδη) θα βρίσκονται στα επίπεδα των 6 δρχ./ λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης αναμένεται άνοδος τιμών, που ενδεχομένως να βρίσκεται και αυτή στις 6 δρχ./ λίτρο.

Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται κυρίως στα υψηλά επίπεδα τιμών του αργού πετρελαίου στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, καθώς και λιγότερο στην ανατίμηση του δολαρίου. Ετσι, η τιμή της βενζίνης σούπερ αναμένεται να ξεπεράσει πλέον τις 285 δρχ./ λίτρο, στον πίνακα των ενδεικτικών τιμών που εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ για την αμόλυβδη η τιμή αναμένεται να πλησιάσει τις 275 δρχ./ λίτρο. Στην πραγματικότητα όμως, οι τιμές στην «αντλία» θα είναι αρκετά υψηλότερες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πορτοφόλι των γιωταχήδων, όταν πάνε να γεμίσουν το ρεζερβουάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις των παραγόντων της αγοράς για το μέλλον δεν είναι αισιόδοξες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος Αλ. Λάσκαρη, οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου «αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για το άμεσο μέλλον», καθώς, όπως εκτιμούν οι εταιρίες, η παραγωγή και η ζήτηση εξακολουθούν να βρίσκονται σε οριακά επίπεδα, ενώ οι τιμές επηρεάζονται και από τις ανοδικές τάσεις της βενζίνης στην αμερικανική αγορά.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών υποστήριξαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως ουσιαστικά ο ανταγωνισμός λειτουργεί στην ελληνική αγορά. Θεωρούν μάλιστα, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, πως η ανακοίνωση των ενδεικτικών τιμών από το ΥΠΑΝ δεν προσφέρει τίποτε και πρότειναν να καταργηθεί αυτό το μέτρο, ώστε να διαμορφώνονται ελεύθερα οι τιμές στην αγορά. Ο ΣΕΕΠΕ υποστηρίζει πως η χώρα μας είναι μικρή και κατακερματισμένη, αφού - σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε - η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην Ευρώπη, ως προς τον αριθμό αυτοκινήτων που αναλογούν ανά πρατήριο, και η απόδοση, δηλαδή η κατανάλωση καυσίμων ανά πρατήριο, είναι επίσης η μικρότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βασικό αίτημα των εταιριών για την πλήρη ομαλοποίηση της αγοράς, είναι η πάταξη της παραεμπορίας, δηλαδή της νοθείας, της πειρατείας και της λαθρεμπορίας καυσίμων. Επίσης, ζητούν την απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων από τα διυλιστήρια, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος, ούτως ώστε να αποδεσμευτεί περαιτέρω η αγορά καυσίμων στη χώρα μας. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΠΕ υποστήριξαν πως οι εταιρίες έχουν πολύ μικρό περιθώριο κέρδους (1,6 δρχ./ λίτρο) και δεν έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με όσα δηλώνουν, να συμβάλουν στη συγκράτηση των αυξήσεων. Ωστόσο, δεν απάντησαν (τουλάχιστον με πειστικό τρόπο) για τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται στις τιμές μεταξύ πρατηρίων της ίδιας εταιρίας, ακόμη και στην ίδια γεωγραφική περιοχή και ακόμη περισσότερο στην επαρχία.

Σημαντικά κέρδη για τα ΕΛΠΕ

Και ενώ οι τιμές των υγρών καυσίμων τραβούν την ανηφόρα, χτες δημοσιοποιήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), από τα οποία προκύπτει αύξηση των καθαρών προ φόρων κερδών 83% για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2000, σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κέρδη των ΕΛΠΕ διαμορφώθηκαν στο φετινό πεντάμηνο στο ύψος των 32,2 δισεκατομμυρίων δραχμών έναντι 17,9 δισ. δραχμών το αντίστοιχο πεντάμηνο του 1999. Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζουν τα κέρδη του Ομίλου (33,4 δισ. δραχμές, έναντι 21,1 δισ. δραχμών), καθώς ο όγκος των πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 25%.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, σημείωσε ότι οι βελτιωμένοι ρυθμοί στα οικονομικά του ομίλου απορρέουν κυρίως από τις παραγωγικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιαπραγμάτευτα τα κέρδη των εταιρειών (2008-09-16 00:00:00.0)
Σε υψηλά επίπεδα οι διεθνείς τιμές (2000-08-24 00:00:00.0)
Σε πρωτοφανή επίπεδα οι τιμές (2000-05-23 00:00:00.0)
Ιδού η απάτη των "ενδεικτικών τιμών" (1998-12-18 00:00:00.0)
Στην τροχιά του δολαρίου τα καύσιμα (1997-08-07 00:00:00.0)
Ακριβαίνουν και πάλι οι βενζίνες (1996-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ