Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΕΡΙΚΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές

Αμεσα μέτρα ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με Ερώτηση στη Βουλή

Με τον κίνδυνο νέας οικονομικής καταστροφής βρίσκονται για άλλη μια χρονιά αντιμέτωποι οι βερικοκοπαραγωγοί της Κορινθίας, εξαιτίας της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», που εξυπηρετεί και υποθάλπει η πολιτική της κυβέρνησης, όπως επισημαίνεται σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Οι βουλευτές του Κόμματος ΠαναγιώτηςΚοσιώνης και ΣπύροςΣτριφτάρης ζητούν, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση την οικονομική ενίσχυση των βερικοκοπαραγωγών με εθνική επιδότηση, καθώς, όπως τονίζουν, «οι προοπτικές για τη διάθεση της παραγωγής και σε ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς, δε διαγράφονται ευνοϊκές».

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ηδη, με την έναρξη της συγκομιδής, ασκούνται οι γνωστοί εκβιασμοί από τους εξαγωγείς, τους βιομηχάνους κομπόστας και χυμών και τους εμπόρους, για να αγοράσουν το βερίκοκο με όσο το δυνατό χαμηλότερες και ασύμφορες για τον παραγωγό τιμές». Ετσι, οι τιμές διαμορφώνονται, κατά περιοχή, περίπου στις 75 - 95 δρχ./ κιλό για την εξαγωγή, 60 - 70 δρχ./ κιλό για την κομπόστα και 30 - 35 δρχ./ κιλό για την πούλπα, ενώ είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα κατρακυλήσουν χαμηλότερα. Ακόμα, η ελάχιστη τιμή, που θεωρείται οριακή για να καλυφθεί μόνο το κόστος της παραγωγής, είναι 100 δρχ./ κιλό.

«Με δεδομένη τη φθαρτότητα του προϊόντος και τη δυνατότητα απόσυρσης του 30% της εμπορευθείσας ποσότητας (σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς) - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση του Κόμματος - οι παραγωγοί δεν έχουν κανένα μέσο προστασίας από την ασύδοτη δράση του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου. Μεγάλο μέρος της παραγωγής κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο και να σαπίσει στα χωράφια, με δραματικές επιπτώσεις στο γεωργικό εισόδημα και την ίδια την καλλιέργεια».

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για τους βερικοκοπαραγωγούς, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας αν η κυβέρνηση προτίθεται:

  • Να ενισχύσει οικονομικά τους βερικοκοπαραγωγούς με εθνική επιδότηση, έτσι ώστε να διαμορφωθεί τελικά ικανοποιητικό εισόδημα, που θα τους επιτρέψει τη συνέχιση της καλλιεργητικής προσπάθειας.
  • Να ζητήσει την κοινοτική χρηματοδότηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η διάθεση της παραγωγής του βερίκοκου για επισιτιστικούς σκοπούς στο εσωτερικό και εξωτερικό, είτε ως νωπό είτε ως μεταποιημένο.
  • Να προχωρήσει στο πάγωμα ή την ευνοϊκή ρύθμιση των καλλιεργητικών δανείων, που έχουν πάρει φέτος οι βερικοκοπαραγωγοί από την ΑΤΕ.
  • Να πάρει μέτρα, ώστε να προστατευτούν οι παραγωγοί από την ασύδοτη εκμετάλλευση των εξαγωγέων, βιομηχάνων και εμπόρων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ