Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τροχιά του δολαρίου τα καύσιμα
  • Αύξηση της βενζίνης μέχρι 4,7 δρχ. και ανώτατες τιμές από το υπουργείο Ανάπτυξης
  • Στις 298 δραχμές το αμερικανικό νόμισμα

Ανώτατες τιμές πώλησης καυσίμων για ολόκληρη τη χώρα, εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια ευκαιριακή προσπάθεια να αποφευχθούν ιδιαίτερα υψηλές αυξήσεις, μετά από την αύξηση κατά 4,7 δρχ. στις τιμές των βενζινών που ανακοίνωσε η ΔΕΠ λόγω της ανατίμησης του δολαρίου.

Η φρενήρης κούρσα του αμερικανικού δολαρίου συνεχίστηκε και χτες, αφού ενίσχυσε και πάλι τη θέση του κατά 2 ολόκληρες δραχμές στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα να πωλείται σήμερα από την Εθνική Τράπεζα έναντι 298 δρχ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, από σήμερα η τιμή πώλησης της βενζίνης (σούπερ και αμόλυβδης) αυξάνεται κατά 4,7 δρχ. το λίτρο και του ντίζελ κίνησης κατά 2,1 δρχ. το λίτρο, εξέλιξη που η ΔΕΠ αποδίδει τόσο στην αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων, όσο και στην άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 2,72 δρχ. ανά δολάριο.

Κατόπιν αυτών, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι οι νέες ενδεικτικές τιμές πώλησης για τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης διαμορφώνονται σε 225,5 δρχ. για τη σούπερ και σε 209,5 δρχ. για την αμόλυβδη βενζίνη. Ταυτόχρονα, επιβάλλονται ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης για την υπόλοιπη χώρα.Συγκεκριμένα, για την Α Ζώνη, που περιλαμβάνει όλους σχεδόν τους νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα ανώτατα όρια πώλησης καθορίζονται σε 230 δρχ. ανά λίτρο σούπερ βενζίνης και σε 214 δρχ. για κάθε λίτρο αμόλυβδης, ενώ για τη Β Ζώνη σε 233 και 217 δρχ. αντίστοιχα και για τη Γ Ζώνη σε 235 και 219 δρχ. (με ΦΠΑ 18%) ή 225 και 210 (με ΦΠΑ 13%).

Στο μεταξύ, μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν αποκλειόταν αντίδραση της Μπούτεσμπανκ στις χρηματαγορές, αφού το δολάριο πλησιάζει ολοταχώς την οριακή ισοτιμία των 2 μάρκων ανά δολάριο. Η αύξηση των επιτοκίων του γερμανικού μάρκου από πλευράς της κεντρικής τράπεζας προβάλλει πλέον ως το μοναδικό μέτρο που μπορεί να ανακόψει την πορεία του δολαρίου, αφού τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την πορεία της ανεργίας στη Γερμανία έδειξαν νέα επιδείνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ