Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φοροπαγίδες για χιλιάδες αγρότες

"Επισταμένους ελέγχους" και "αυστηρότατες ποινές" από τις 18 του μήνα σε όσους δεν εκδίδουν δελτία αποστολής

Φοροεπιδρομή ενάντια στους αγρότες ξεκινά τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από επιστολή που έστειλε χτες προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Με την απειλή ότι θα επιβάλλονται "αυστηρότατες κυρώσεις" στους αγρότες που δεν εκδίδουν δελτία αποστολής των ειδών που διακινούν, ο υφυπουργός δίνει παράλληλα εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες "να ελέγχουν επισταμένως από 18.8.1997 την έκδοση δελτίων αποστολής για τις διακινούμενες ποσότητες αγροτικών προϊόντων".

Με την επιστολή διευκρινίζεται ότι όλοι οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, σηροτρόφοι, εκείνοι που υλοτομούν και παράγουν δασικά προϊόντα και οι αλιείς - ανεξάρτητα αν αυτή η δραστηριότητά τους θεωρείται κύρια ή την ασκούν παράλληλα με μισθωτές εργασίες, επαγγελματική δραστηριότητα ή άλλη απασχόληση - που δεν έχουν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ, θα πρέπει να εκδίδουν θεωρημένο δελτίο αποστολής για: Χονδρική πώληση, λιανική πώληση (π. χ. προς λαϊκές αγορές), πώληση μέσω τρίτων, επεξεργασία, συσκευασία των προϊόντων τους. Τα Δελτία Αποστολής θα πρέπει να εκδίδονται ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο με το οποίο γίνεται η μεταφορά (ΙΧ, ΔΧ, αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτέρ κλπ.).

Επειδή πολλές φορές υπάρχει δυσκολία να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ποσότητα των μεταφερομένων προϊόντων, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις στα δελτία αποστολής μπορεί να αναγράφεται το βάρος κατά προσέγγιση και όπου υπάρχει συσκευασία (π. χ. κιβώτια, τελάρα, σακιά κ. α.) ή τεμάχια (π. χ. ζώντα ζώα) θα αναγράφεται ο αριθμός αυτών.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις ο υφυπουργός σημειώνει ότι όλοι οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα της οικονομίας θα πρέπει να παραλαμβάνουν και να διατηρούν στην κατοχή τους και όλα τα παραστατικά φορολογικά στοιχεία που τους δίνουν οι συναλλασσόμενοι με αυτούς, προκειμένου να είναι σε θέση να τα επιδεικνύουν σε ενδεχόμενους φορολογικούς ελέγχους. Τέτοια παραστατικά ανάμεσα στα άλλα είναι τα τιμολόγια αγοράς που εκδίδουν προς αυτούς οι επαγγελματίες - αγοραστές των προϊόντων τους, οι φορτωτικές που εκδίδονται από τα ΔΧ μεταφορικά μέσα, τα τιμολόγια ή τις αποδείξεις παροχής διαφόρων υπηρεσιών, τα τιμολόγια αγοράς πάγιου εξοπλισμού.

Υποχρέωση να μην εκδίδουν δελτία αποστολής δεν έχουν όσοι αγρότες παραδίνουν τα προϊόντα τους στον παραγωγό στο χώρο της εκμετάλλευσής τους ή στις εγκαταστάσεις τους (αποθήκες, στάβλους κλπ.), όταν τα προϊόντα συγκεντρώνονται σε προκαθορισμένα σημεία στο δρόμο ή τοποθεσίες προκειμένου να παραληφθούν από εμπόρους ή συνεταιρισμούς και να διακινηθούν με δική τους ευθύνη. Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω δεν καλύπτουν τις περιπτώσεις συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων σε αποθήκες και λοιπές μόνιμες εγκαταστάσεις εμπόρων ή συνεταιρισμών.

Τέλος δεν εκδίδεται δελτίο αποστολής στις περιπτώσεις διακίνησης ελαιοκάρπου από τους ελαιώνες στα ελαιοτριβεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ