Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
Στο 5,4% ο επίσημος δείκτης

Κατά 1/10 της μονάδας υποχώρησε ο επίσημος τιμάριθμος τον Ιούλη, κύρια λόγω των θερινών εκπτώσεων και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου ντίζελ, ενώ η συνεχής άνοδος του δολαρίου και οι επιπτώσεις της στις τιμές των πετρελαιοειδών αποτελούν αστάθμητο παράγοντα για την παραπέρα πορεία του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) ο επίσημος πληθωρισμός τον Ιούλη διαμορφώθηκε στο 5,4%, έναντι 5,5% τον Ιούνη. Μειωμένες κατά 2,9% ήταν οι τιμές της ομάδας "διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", της "ένδυσης - υπόδησης" κατά 8,7% λόγω θερινών εκπτώσεων, κατά 3,5% της ομάδας "διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού", ενώ αύξηση κατά 0,5% παρουσίασαν οι μεταφορές λόγω της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας - Πειραιά και των εισιτηρίων αεροπλάνων εσωτερικού.

Στο μέτωπο των πετρελαιοειδών τώρα, η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) ανακοίνωσε χτες τις νέες αυξημένες τιμές της βενζίνης κατά 4,7 δραχμές το λίτρο και κατά 2,10 δραχμές το λίτρο του πετρελαίου κίνησης, ενώ παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμούν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 5,4% - 5,5%. Σε μία τέτοια περίπτωση θα έχουμε υπέρβαση του στόχου πληθωρισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από 4,5% στο 5,5%. Οσο για το τι πρόκειται να συμβεί με την τρελή κούρσα του δολαρίου, που έχει αναστατώσει τις ευρωπαϊκές αγορές, οι επίσημοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η πορεία αυτή κάποτε θα αντιστραφεί, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το χρόνο αντιστροφής. Μπορεί να είναι τρεις μήνες, μπορεί έξι, αλλά και ολόκληρος χρόνος και αποδέχονται πλέον μοιρολατρικά ότι την εξέλιξη αυτή - σε ό,τι αφορά τα καύσιμα - την πληρώνει σήμερα όλη η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πληρώσει αυτό που της αναλογεί... Την άποψη αυτή εξέφρασε ανώτερος τραπεζικός παράγοντας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ