Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Αδιαπραγμάτευτα τα κέρδη των εταιρειών

Πρωταγωνιστής τα ΕΛΠΕ στον απροκάλυπτο εμπαιγμό με τις τιμές των καυσίμων

Μια ψευδεπίγραφη και χωρίς αποτέλεσμα παρέμβαση στην αγορά πετρελαιοειδών επιχείρησε χτες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια, ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του, τους εκπροσώπους της και έκανε την «ανασκόπηση της αγοράς των καυσίμων όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες». Η εικόνα της κατάστασης είναι απλή και όχι πρωτόγνωρη. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου - που η άνοδός τους αποτελεί εύκολο επιχείρημα για την εκτόξευση της λιανικής τιμής της βενζίνης - μειώθηκαν σημαντικά, αλλά οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στα βενζινάδικα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, 12 του Σεπτέμβρη, παρατηρήθηκε μείωση κατά 0,58% της αμόλυβδης για να διαμορφωθεί η μέση πανελλαδική τιμή της στα 1,193 ευρώ το λίτρο. Μία μέρα μετά από αυτές τις μετρήσεις, το Σάββατο 13 του Σεπτέμβρη, η απλή αμόλυβδη πωλούνταν σε βενζινάδικο στην Κάρπαθο στα 1,30 ευρώ το λίτρο!

Οι παράγοντες της αγοράς δεν έκαναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, αλλά ο κάθε κλάδος (πρατηριούχοι και εταιρείες εμπορίας) μεταθέτουν την ευθύνη στον επόμενο, μέχρι τα διυλιστήρια, κι αυτά με τη σειρά τους στις διεθνείς τιμές. Ολοι μαζί στοχεύουν επίσης την υψηλή φορολογία και εμφανίζουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, όλως παραδόξως τα περιθώρια κέρδους μειώνονται παράλληλα με την αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Οι αριθμοί ωστόσο «μιλούν» ανάλογα και με τον τρόπο που τους συνδυάζεις. Ετσι: Στις 21 Αυγούστου το πετρέλαιο Μπρεντ είχε 114 δολάρια το βαρέλι και η τιμή των ΕΛΠΕ ανά μετρικό τόνο βενζίνης ήταν 523 ευρώ, πριν τους φόρους. Χτες, 15 του Σεπτέμβρη, το Μπρεντ είχε πέσει στα 97 δολάρια (-16%) και τα ΕΛΠΕ πωλούσαν τον μετρικό τόνο της αμόλυβδης στα 552 ευρώ (+ 5,5%). Ακόμη και έτσι, τα ΕΛΠΕ ισχυρίζονται ότι το κέρδος τους περιορίζεται στο 1 λεπτό του ευρώ ανά λίτρο βενζίνης. Η χιλιοειπωμένη πραγματικότητα είναι ότι οι διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές τιμές, οπότε η επίκλησή τους είναι πονηρό πρόσχημα για να δικαιολογούνται οι αυξήσεις.

Το αποτέλεσμα της χτεσινής συνάντησης ήταν, ουσιαστικά, να ανακοινωθεί από το υπουργείο η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη μελέτη «Κοστολογικής Διερεύνησης της Αγοράς των Πετρελαιοειδών», λες και δεν μπορεί να το πράξει αυτό το υπουργείο ή η Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ