Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Απογείωση 60% τον Αύγουστο...

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς ανεβαίνουν τα «φέσια» σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ»

Εξουθενωτικούς ρυθμούς έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα τα κάθε είδους «φέσια» τα οποία και έχουν κατακλύσει την «ελεύθερη αγορά». Τα σπασμένα πληρώνουν πρώτα και κύρια οι αδύναμοι κρίκοι του συστήματος, μικροεπαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις στους οποίους χωρίς χρονοτριβή μετακυλίονται οι επιπτώσεις από τα εμφανιζόμενα κρισιακά φαινόμενα στην οικονομία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ» σύμφωνα με τα οποία η αξία των ακάλυπτων επιταγών μήνα με το μήνα διαμορφώνεται ολοένα και ψηλότερα. Μόνο το μήνα Αύγουστο του 2008 αυξήθηκαν 59,3%, έναντι αυξήσεων 35,6% το μήνα Ιούλη και 20% για το Μάη. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα κρισιακά φαινόμενα έχουν ήδη χτυπήσει και την ντόπια αγορά και αυτό παρά τα συνεχή μέτρα ελέγχου και κατευνασμού του «φαινομένου» που επιχειρούν να πάρουν οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι επίσης φανερό πως τα μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επαγγελματιών. Η «λίστα» διευρύνεται επίσης και με νέα ονόματα δανειοληπτών, καθώς σύμφωνα με άλλες αναφορές το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες για την έγκαιρη αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων.

Η κατάσταση ασφυξίας στην αγορά στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2008 διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Απογειώθηκαν στα 714,1 εκατ. ευρώ (από 650,2 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του 2007) εμφανίζοντας μέση ετήσια αύξηση 9,2%. Να σημειωθεί πως κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους (μέχρι και το Μάρτη 2008) τα επίσημα στοιχεία εμφάνιζαν μείωση των ακάλυπτων επιταγών σε σύγκριση με πέρυσι. Η εμφανιζόμενη κατάσταση άλλαξε απότομα από τον Απρίλη και από τότε συνέχισε να επιδεινώνεται. Μόνο για το μήνα Αύγουστο του 2008 η αξία τους εκτινάχτηκε σε 97,7 εκατ. ευρώ (από 61,3 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2007) με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 59,3%!
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Ειδικά για το μήνα Αύγουστο καταγράφεται αύξηση 16,9%. Συνολικά στο 8μηνο η αξία τους εμφανίζεται σε 111,6 εκατ. ευρώ (από 124,3 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του 2007) με μείωση 10,2%
  • Η συνολική αξία (ακάλυπτες επιταγές - απλήρωτες συναλλαγματικές) έφτασε σε 825,7 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε φέσια πάνω από 4 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ