Τρίτη 16 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εντείνονται οι κόντρες και το παρασκήνιο

Επιμένει ο Βγενόπουλος στην πρόταση εξαγοράς Πειραιώς - Κύπρου. Σε στάση αναμονής η Πειραιώς

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνεχίζονται οι κόντρες ανάμεσα σε μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου, με στόχο την απόσπαση ακόμη μεγαλύτερων μεριδίων από τη χρυσοφόρα, για τους ίδιους, αγορά της Ελλάδας και των γειτονικών κρατών. Ολα δείχνουν ότι ο νέος κύκλος συγχωνεύσεων - εξαγορών έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό ανεξάρτητα από την όποια έκβαση θα έχει η διαμάχη των μεγαλοεπιχερηματιών του Ομίλου Μάρφιν με τους «ανταγωνιστές» της, τις τράπεζες Πειραιώς και Κύπρου. Στο προσκήνιο οι διάφορες πλευρές ανταλλάσσουν δηλώσεις, ενώ ακόμα πιο έντονο φαίνεται να είναι το παρασκήνιο.

Ο επικεφαλής της Μάρφιν Α. Βγενόπουλος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Λευκωσία επέλεξε την τακτική «καρότο -μαστίγιο», χαρακτηρίζοντας την πρόταση για εξαγορά της Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου «φιλική», αλλά αφήνοντας και ανοιχτό κάθε άλλο ενδεχόμενο. Επικαλούμενος τις απόψεις της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε πως η τραπεζική αγορά της χώρας χωράει ...2,5 τράπεζες και βέβαια ακόμη λιγότερες η Κύπρος. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερή η τάση και οι βλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ευρύτερα. Ο μεγαλοτραπεζίτης εμφανίστηκε και ως σωτήρας της υπό εξαγορά «Τράπεζας Κύπρου», ισχυριζόμενος πως δεν πρόκειται να αντέξει στον ανταγωνισμό και ακόμη πως εάν οι ίδιοι δεν έκαναν πρόταση «συνεργασίας» θα άφηναν ανοιχτό το πεδίο για κάποιον άλλον «ξένο» όμιλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγχώνευση των υπό διεκδίκηση τραπεζών με τη Μάρφιν θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στη χώρα (πάνω και από την Εθνική Τράπεζα), θα μείωνε το λειτουργικό κόστος τους (με άλλα λόγια το εργατικό «κόστος») και θα αύξανε την κερδοφορία τους «τουλάχιστον κατά 20%» πάνω από το σημερινό άθροισμα της κερδοφορίας της κάθε τράπεζας χωριστά! Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το ποιος θα σηκώσει τα βάρη της συγχώνευσης και ποιος θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Σύμφωνα με τον τραπεζίτη, ο όμιλος που σχεδιάζουν θα έχει ενεργητικό ύψους 77 δισ. ευρώ, καταθέσεις 44 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 46 δισ. ευρώ και παρουσία σε 17 χώρες. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Α. Βγενόπουλος εμφανίστηκε και ως... εθνοσωτήρας, λέγοντας ότι η παρουσία του στην Κύπρο και η συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου θα εξυπηρετήσει το... εθνικό συμφέρον.

Σε χτεσινές δηλώσεις η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει πως «ο επικεφαλής της Marfin δεν παρουσίασε κανένα επιχειρηματικό σχέδιο» και βέβαια παραμένει στην αρχική θέση της αρνούμενη την εξαγορά. Το επιχειρηματικό παιχνίδι δημιουργεί και παράπλευρες απώλειες. Ο επικεφαλής της Μάρφιν συναντήθηκε χτες με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου και του δήλωσε την πρόθεσή τους να πουλήσει στην Εκκλησία το ποσοστό που κατέχει σήμερα ο όμιλός του στην κυπριακή Ελληνική Τράπεζα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρής δήλωσε πως «δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση» και ακόμη πως «είναι πολύ ασύνηθες αυτό το φαινόμενο, γιατί είναι τρεις τράπεζες (σ.σ. Μάρφιν, Λαϊκή, Εγνατία) που ακόμα δεν έχουν συγχωνευτεί και δεν μπορεί να ξέρει κανείς ακόμα τι θα γίνει, κάτι που δημιουργεί αβεβαιότητα».

Φυσιολογικά για το ΣΕΒ

Μια φυσιολογική εξέλιξη της αγοράς, η οποία πλέον έχει «ωριμάσει» χαρακτήρισε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος την επιχειρούμενη εξαγορά της Μάρφιν από την Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε ότι προωθούνται και άλλες μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά, με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Κι ο λόγος που θα συμβεί αυτό είναι ένας: υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, όπως επισημαίνει συχνά το ΚΚΕ. Υπάρχουν λεφτά, πραγματικό χρήμα, όχι πλασματικό, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, τόσο από τους ξένους επενδυτές όσο και στο εσωτερικό. Κι αυτός είναι ο πραγματικός δείκτης, τελικά, για την πορεία της οικονομίας και τις πραγματικές διαστάσεις της, τους κερδισμένους και τους χαμένους.

Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό μέρος της υπόθεσης, η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε και επίσημα χτες την πρόταση εξαγοράς της Μάρφιν, προλαβαίνοντας έτσι την αντίστοιχη κίνηση της τελευταίας. Ετσι σε αυτή τη φάση η επίσημη πρόταση της Μάρφιν αφορά μόνο την Τράπεζα Κύπρου. Χτες επίσης ξεκίνησε και πάλι η διαπραγμάτευση των εμπλεκόμενων τραπεζών στο ναό του τζόγου. Χαμένοι στη Σοφοκλέους ήταν οι τράπεζες του ομίλου (Μάρφιν, Εγνατία), ενώ αντίθετα με φουσκωμένες τιμές έκλεισαν οι Πειραιώς και Κύπρου.

Δηλώσεις Δ. Χριστόφια

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως το κόμμα του προειδοποίησε πολλές φορές πως η παγκοσμιοποίηση και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδηγούν σε δύσκολους δρόμους όσον αφορά την οικονομία και επισήμανε πως «η Κύπρος ως μια χώρα υπό κατοχή θα έπρεπε όχι να θέτει περιορισμούς, αλλά να μπορεί να έχει λόγο στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και στον έλεγχο της οικονομίας». Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, είπε ο Δ. Χριστόφιας, θα πρέπει να δώσει τη μάχη του, αλλά και να στηριχτεί από το κράτος και την κυβέρνηση. Δεν μπορούμε με απάθεια, ανέφερε, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, επειδή έτσι είναι η ελεύθερη αγορά και προειδοποίησε ότι αυτές οι καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μονοπώλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ