Τρίτη 16 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Συνταρακτικές οι μαρτυρίες των ναυαγών

Ολοι τους δείχνουν την εταιρεία σαν το μεγάλο ένοχο

Από παλιότερες κινητοποιήσεις για να βρουν δικαίωση τα θύματα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι
Από παλιότερες κινητοποιήσεις για να βρουν δικαίωση τα θύματα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι
«Ογδόντα νεκροί! Αυτό το νούμερο δεν άγγιξε κανέναν; Και εμείς που μείναμε πίσω, τρελοί, με χάπια ζούμε... να μην ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο!». Με τα λόγια αυτά η Ευφροσύνη Χίου, επιβάτης του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», απευθύνθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά αλλά και στον εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας Κων. Κληρονόμο, που εμφανίστηκε επιτέλους χτες στο δικαστήριο.

Εξι χρόνια μετά και οι τραγικές ώρες που έζησαν οι ναυαγοί του «Σαμίνα» δε φεύγουν από το μυαλό τους. «Απόψε που ήταν να έρθω εδώ, όλη νύχτα στον ύπνο μου κολύμπαγα στη θάλασσα», λέει συγκλονισμένη η Ε. Χίου, ενώ στην ερώτηση του εισαγγελέα για το ποιοι φταίνε για το ναυάγιο, απαντά: «Κάποιοι φταίνε. Για να βουλιάξει έτσι το πλοίο δε θα ήταν αξιόπλοο. Δεν μπορεί να βάζεις σαλόνια και βρύσες καινούριες και να μην κατεβαίνουν οι βάρκες, να μην κλείνουν οι υδατοστεγείς πόρτες!».

Στην απαράδεκτη κατάσταση του σωσιβίου που φόρεσε εκείνο το βράδυ για να σωθεί, αναφέρθηκε η Παγώνα Πιτσίλκα, επιβάτης του πλοίου, που σπούδαζε στη Σάμο. Οπως είπε: «Οταν φόρεσα το σωσίβιο κόπηκαν οι ιμάντες, ενώ το φωτάκι του σωσιβίου όταν έπεσε στη θάλασσα αναβόσβηνε. Σφυρίχτρα δεν είχε, φώναζα για να με ακούσουν από τα καΐκια!». Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα παλιά σωσίβια είχαν κριθεί κατάλληλα από τους επιθεωρητές του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του ΥΕΝ που τα είχαν ελέγξει λίγες μέρες πριν το ναυάγιο!

«Η πλοιοκτήτρια εταιρεία φέρει μεγάλη ευθύνη για το ναυάγιο», επισήμανε η επιβάτης Αννα Τσαμπούρη, φοιτήτρια επίσης στη Σάμο. «Αν ήταν καλοδιατηρημένα τα σωστικά μέσα, θα κατέβαιναν οι βάρκες και το πλοίο δε θα βυθιζόταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» είπε στην κατάθεσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ