Τρίτη 16 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κυβερνητική πριμοδότηση με κάθε τρόπο

Νέες ρυθμίσεις ερήμην των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία τελικά θα πληρώσουν το κόστος

Νέους διαδρόμους για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας, με το προσωπείο των «κοινωφελών οργανισμών», ανοίγει η κυβέρνηση με τις τροπολογίες που έφερε χτες στη Βουλή και οι οποίες διευρύνουν «τη συνεργασία νοσοκομείων ΕΣΥ με ΝΠΙΔ κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών, που θεσμοθέτησε με το νόμο 3370/2005 (ΦΕΚ 176Α).

Με βάση τον παραπάνω νόμο, ο τέως υπουργός Υγείας και νυν δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης τον Αύγουστο του 2005 εξέδωσε την Υ4α/85958/2005 απόφαση (ΦΕΚ Β 1202/30-8-2005), με την οποία εγκρίθηκε η συνεργασία μεταξύ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» και του «Ερρίκος Ντυνάν» «για νοσηλεία ασθενών του πρώτου στη ΜΕΘ του δεύτερου». Ορίστηκε ότι οι ασθενείς παραπέμπονται από τον «Ερυθρό Σταυρό» στο «Ερρίκος Ντυνάν» μέσω του ΕΚΑΒ, εκτός κι αν πρόκειται για εξαιρετικά επείγον περιστατικό. Τα έξοδα για τη νοσηλεία - σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση - έπρεπε να καταβάλει το ασφαλιστικό ταμείο απευθείας στο «Ερρίκος Ντυνάν».

Οπως αποκάλυψε ο «Ρ» στις 4/1/2007 μετά την άρνηση του ΙΚΑ - που επικαλείται την έλλειψη σύμβασης - να πληρώσει τα χρέη του προς το «Ντυνάν», ο Ερυθρός Σταυρός αποφάσισε να διακόψει τη νοσηλεία στα 30 κρεβάτια της ΜΕΘ του «Ντυνάν». Και η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού που θα επιτρέψει τη λειτουργία των 150 δημόσιων κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ, έρχεται με τις νέες τροπολογίες αφενός μεν να γενικεύσει τη συνεργασία - δηλαδή την υποταγή - των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα και αφετέρου φορτώνει τα έξοδα στο νοσοκομείο που παραπέμπει το περιστατικό. Πρόκειται για επιλογή που γίνεται ερήμην των ταμείων, τα οποία όμως πληρώνουν το μάρμαρο καθώς αυτά χρηματοδοτούν τη νοσηλεία.

Μάλιστα η ρύθμιση αυτή γίνεται - όπως ομολογείται απροκάλυπτα στην αιτιολογική έκθεση - για να μην έχουν ελλείμματα τα κοινωφελή ιδρύματα που επιδιώκουν κέρδη απ' τη δραστηριότητά τους στο χώρο της Υγείας! Επίσης, με άλλη τροπολογία προβλέπεται η διάθεση 40% απ' τα νοσήλια για τους ασθενείς των ΜΕΘ για την κάλυψη των ερευνητικών και λειτουργικών αναγκών τους. Δηλαδή, η υποχρέωση για την έρευνα - που θα έπρεπε να χρηματοδοτείται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και να ασκείται απ' το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τα δημόσια νοσοκομεία - στην ουσία μεταφέρεται και αυτή στις πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ δημιουργούνται ερωτηματικά με το πού θα κατευθύνεται τελικά αυτή η έρευνα.

Με μια ακόμα τροπολογία καταργείται η εξουσιοδότηση για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την οργάνωση του Εθνικού Κέντρου Παραγωγής Παραγώγων Αίματος «Ηλίας Πολίτης» που αποτελεί υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ