Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εργοδοτικά φιρμάνια περιστολής δικαιωμάτων

Στην πλήρη ανατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων στοχεύουν οι λεγόμενοι εσωτερικοί κανονισμοί εργασίας εργασίας των επιχειρήσεων, χαρακτηριστικά παραδείγματα των οποίων φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ρ». Πρόκειται για κανονισμούς με τους οποίους η εργοδοσία ουσιαστικά καταργεί κάθε δικαίωμα που απορρέει από τις ΣΣΕ, αλλά ακόμα και από τη λειψή, υφιστάμενη εργατική νομοθεσία. Μέσα από αυτούς τους κανονισμούς ο εργοδότης επιβάλλει τις μεταθέσεις εργαζομένων όπου αυτός επιθυμεί, επιβάλλει ωράρια εργασίας όπως και όποτε θέλει, απαγορεύει το συνδικαλισμό, εφαρμόζει την πολυειδικότητα, κλπ., με στόχο πάντα την αύξηση των κερδών του. Για τους εργαζόμενους προβλέπονται ακόμα και πειθαρχικές κυρώσεις, για παραπτώματα ή «αδικήματα» που και πάλι καθορίζει ο ίδιος ο εργοδότης!

Σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, οι κανονισμοί εργασίας κατατίθενται για έγκριση σε επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, η οποία, με εξαίρεση κάποιες πολύ τρανταχτές περιπτώσεις, αποδέχεται τη βασική τους φιλοσοφία που δεν είναι άλλη από τη διάλυση κάθε εργατικού δικαιώματος. Η κατάργηση των ΣΣΕ αποτελεί πάγιο αίτημα των εργοδοτών, προκειμένου να μπορούν ανεμπόδιστα, μέσων των ατομικών συμβάσεων, των κανονισμών εργασίας, κλπ., να επιβάλλουν ακόμα χειρότερους όρους δουλιάς και αμοιβής και να αυξάνουν και με αυτόν τον τρόπο τα κέρδη τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το κεφάλαιο είχε και έχει πιστούς συμμάχους τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες με τον έναν αντεργατικό νόμο πίσω από τον άλλον, γενίκευσαν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, χτύπησαν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, κλπ.

Στη διαμόρφωση αυτού του αντεργατικού τοπίου συμβάλλουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) που στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» πούλησαν και πουλούν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Απέναντι σ' αυτήν την αντεργατική συμμαχία, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν τη δική τους συσπείρωση, να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να προβάλουν και να διεκδικήσουν αποφασιστικά το πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ