Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ερωτήματα & Απαντήσεις
Πολυεπίπεδο το κέρδος για το κεφάλαιο

Μπορεί ένα ιδιωτικό «πανεπιστήμιο» να μην είναι κερδοσκοπικό;

Η επίφαση ότι τα πανεπιστήμια που μπορεί να ιδρυθούν με την αναθεώρηση του άρθρου 16, δε θα είναι ιδιωτικά αλλά «μη κερδοσκοπικά» είναι μια καθαρή παραπλάνηση. Εκείνο που προβάλλουν τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι ότι τα ιδρύματα δε θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες, με μετοχές, μερίσματα και κέρδη, δε θα λειτουργούν δηλαδή ως επιχειρήσεις, αλλά ως μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. «Μη κερδοσκοπικό» σημαίνει ότι τα έσοδα του ιδρύματος επανεπενδύονται στο ίδιο, για την ανάπτυξή του. Εκείνο που σκόπιμα δεν ξεκαθαρίζουν είναι ότι η νομική μορφή, του μη κερδοσκοπικού, δε σημαίνει ότι το ίδρυμα δε βγάζει κέρδος, ούτε ότι δεν είναι ιδιωτικό. Ο νομικός χαρακτήρας δεν αναιρεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οπως και δεν αναιρεί ότι το ίδρυμα θα λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά και όχι ακαδημαϊκά.

Αλλωστε, το «νομικίστικο» της υπόθεσης το ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Παιδείας, Σπ. Ταλιαδούρος, σε συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα στις 16 Γενάρη, ότι «ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των ιδρυμάτων σημαίνει ότι αυτά θα έχουν τη μορφή του ιδρύματος ή του σωματείου και θα διευκολύνονται έτσι τυχόν δωρεές, κληροδοτήματα και παροχές διαφόρων φορέων προς αυτά τα ιδρύματα». Δε σημαίνει όμως ότι οι φοιτητές δε θα πληρώνουν δίδακτρα, ότι οι επιχειρήσεις δε θα χρηματοδοτούν τα ιδρύματα, παρεμβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό και στα προγράμματά τους.

Να σημειώσουμε ότι το ALBA, ένα από τα πρωτοκλασάτα ιδιωτικά κολέγια, είναι επίσης ίδρυμα «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα! Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται ότι «το ALBA είναι μια μη κερδοσκοπική εκπαιδευτική ένωση περισσότερων από 60 ελληνικών εταιρειών». Ανάμεσα στις εταιρείες που συγκροτούν τη «μη κερδοσκοπική εκπαιδευτική ένωση» είναι και τράπεζες, κανάλια, πετρελαϊκές εταιρίες, ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ... Μπορεί το ALBA τα χρήματα που παίρνει από τους πελάτες του να μην τα επενδύει σε κάποια άλλη εταιρεία. Εχει όμως κέρδος. Κατ' αρχήν ιδεολογικό και πολιτικό, καθώς το πρόγραμμά του διαμορφώνεται άμεσα με βάση το συμφέρον των οργανώσεων του κεφαλαίου που είναι ιδιοκτήτες της «εκπαιδευτικής ένωσης». Και οικονομικό, αφού για την παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος ο φοιτητής μπορεί να πληρώσει μέχρι και 18.400 ευρώ!

Κέρδος βέβαια - και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο - έχουν και οι εταιρείες που το συγκροτούν, καθώς στο ALBA εκπαιδεύεται το αυριανό στελεχικό δυναμικό σε οικονομικούς κυρίως τομείς. Και είναι ηλίου φαεινότερον ότι στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που τους ανήκει, οι εταιρείες καθορίζουν τι θα γνωρίζει ο απόφοιτος. Και μάλιστα έχουν μεγάλο κέρδος και πολλαπλάσιο εκείνου που θα μπορούσε να βγάλει ένα οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, γιατί «προμηθεύονται» εργατικό δυναμικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, εκπαιδευμένο από «δικούς τους ανθρώπους», που δε γνωρίζει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ