Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
Επίθεση στο μυαλό!

Μια γαζώτρια κέρδισε 67.000 ευρώ, συμμετέχοντας στο «Μεγάλο Παζάρι» του Μικρούτσικου. Κι ένας οικοδόμος 55.000 ευρώ, κάνοντας «καλό Deal» με τον «τραπεζίτη», στο παιχνίδι του Φερεντίνου. Μεγαλύτερα ή μικρότερα χρηματικά ποσά και δώρα σε συμμετέχοντες προσφέρουν και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές. Γιατί τα δίνουν τα κανάλια; Εν πρώτοις, επειδή μ' αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν τηλεοπτικό ενδιαφέρον και άνοδο της τηλεθέασης, η οποία φέρνει περισσότερες διαφημίσεις και μεγαλύτερα κέρδη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος. Ετσι περνούν και την αντίληψη ότι η ζωή στηρίζεται στην «τύχη», η οποία μπορεί να εξασφαλίσει στον οποιονδήποτε γρήγορο και εύκολο κέρδος, ότι η ζωή είναι τζόγος. Το μήνυμα που στέλνουν στο φτωχό εργάτη είναι: Δουλεύεις μια ζωή και δε σου μένει τίποτα, ενώ, αν πάρεις μέρος σ' ένα τέτοιο «παιχνίδι», μπορείς, αν σταθείς τυχερός, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, να λύσεις το οικονομικό πρόβλημα. Κυνήγα, λοιπόν, την «τύχη» σου ατομικά και μην αγωνίζεσαι συλλογικά.

Την ίδια αντίληψη προωθούν και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές. Στο σίριαλ «Μαρία η άσχημη», μια φτωχή γραμματέας, αν και άσχημη, με τη σεμνότητα, την απλότητα, την καλοσύνη, την εργατικότητά της, καταφέρνει να εξασφαλίσει την προτίμηση και να προκαλέσει το ερωτικό ενδιαφέρον του πλούσιου εργοδότη της, που μπορεί να την οδηγήσει σ' ένα «καλό γάμο» μαζί του. Το μήνυμα που εκπέμπεται, εν προκειμένω, προς τα φτωχά εργαζόμενα κορίτσια είναι: Υποτάξου, «ψυχή τε και σώματι», στο αφεντικό και δε θα διασφαλίσεις, απλώς, μια δουλίτσα, αλλά μπορεί και να αλλάξει, εντελώς, η ζωή σου. Αυτή η «λογική» χαρακτηρίζει το σύνολο, σχεδόν, των τηλεοπτικών προγραμμάτων, τα οποία δημιουργούν και προβάλλουν ανάλογα «πρότυπα».

Εδώ έχουμε να κάνουμε με σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση στο μυαλό των εργαζομένων, με στόχο την «απονέκρωση» της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου και την «παράλυση» της σκέψης. Τα αφεντικά των ΜΜΕ, που αποτελούν τον «πυρήνα» της πλουτοκρατίας, έχουν στήσει μηχανισμό αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης, για την αλλοίωση των αξιών της εργατικής τάξης και την αλλοτρίωση των εργατικών συνειδήσεων. Στην προσπάθειά τους να σύρουν τους εργαζόμενους στο άρμα της ιδεολογικής εξάρτησης και της άλογης υποταγής, έχουν την αμέριστη βοήθεια και την πολύπλευρη συμπαράσταση των κυβερνήσεων και των άλλων «θεσμών» του αστικού κράτους.

Την απάντηση στην επίθεση κατακρήμνισης των αξιών της εργατικής τάξης τη δίνει η πολιτική πρωτοπορία της, το ΚΚΕ. Στο πεδίο της ταξικής ιδεολογικής αντιπαράθεσης, που χρειάζεται να είναι, συνεχώς, ανοιχτό, οι μάχες θα είναι καθημερινές και σκληρές, απαιτώντας από τους κομμουνιστές στέρεη ιδεολογική βάση, καθαρή σκέψη κι ανοιχτό μυαλό, πλατιά αξιακή αναγνώριση μέσα στο λαό, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των εργαζομένων. Βεβαίως, η επικράτηση των αξιών και των οραμάτων της εργατικής τάξης θα γίνει με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Ομως, η διεκδίκησή τους είναι και τωρινό καθήκον. Κι απ' αυτή την άποψη οι μάχες για μια άλλη Παιδεία, που θα παρέχει ουσιαστική μόρφωση και θα προωθεί τις εργατικές αξίες στη νεολαία, έχουν μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ