Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Μπουμ» στα ελλείμματα του ισοζυγίου

Στο 11μηνο Γενάρη-Νοέμβρη 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχτηκε στα 20,8 δισ. ευρώ (από 12,1 δισ. ευρώ το 2005) ξεπερνώντας το 10% του ΑΕΠ, με τους αρμόδιους να το αξιοποιούν ως άλλοθι για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Νέα εντυπωσιακή άνοδο 72% ή 8,7 δισ. ευρώ σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Γενάρη-Νοέμβρη 2006, ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Στην ίδια περίοδο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου - το πιο σημαντικό στοιχείο των τρεχουσών συναλλαγών - εμφανίζεται αυξημένο κατά 29,8%.

Η εκρηκτική άνοδος στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως στην άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων (αναπαριστά κατά βάση την κερδοσκοπική κίνηση των κεφαλαίων). Αντίθετα, το ισοζύγιο υπηρεσιών, που παραδοσιακά λειτουργούσε ως αντιστάθμισμα στο ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, εμφανίζεται να έχει χάσει την προωθητική του δύναμη. Κάμψη εμφανίζουν επίσης και οι κεφαλαιακές ροές από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντίθετα, ισχυρή παραμένει η κίνηση κερδοσκοπικών κεφαλαίων, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί χώρα ευκαιρίας και «αρπαχτής» για τα κεφάλαια αυτά.

Η εκτίναξη των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών χρησιμοποιείται ως το νέο άλλοθι για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων. Ετσι, η Τράπεζα της Ελλάδας κατά κύριο λόγο αποδίδει την άνοδο των ελλειμμάτων στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και εισηγείται την προώθηση νέων μέτρων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, την επίσπευση των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, κλπ. Και το αίτημα αυτό καθαγιάζεται και νομιμοποιείται στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Το οξύμωρο όμως της υπόθεσης είναι ότι - αν αφαιρέσουμε τις επιπτώσεις που δημιουργούν στο εμπορικό ισοζύγιο οι εισαγωγές πετρελαίου και οι παραγγελίες πλοίων - η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται στην αντίστοιχη άνοδο της κατανάλωσης, η οποία, όμως, τροφοδοτείται από τον τραπεζικό δανεισμό. Με άλλα λόγια, οι Ελληνες εργαζόμενοι από τη μια υπερχρεώνονται στις τράπεζες, από την άλλη το τραπεζικό χρήμα που κατευθύνεται στην κατανάλωση χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη ανήλθε στα 20.825 εκατ. ευρώ, έναντι 12.104 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2005 και ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπέρασε το 10%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος, που ανήλθε στα 32.061 εκατ. ευρώ (από 24.705 εκατ. ευρώ) και ξεπέρασε το 15% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, το ισοζύγιο καυσίμων εμφανίζει έλλειμμα 7.982 εκατ. ευρώ, το ισοζύγιο πλοίων 2.969 εκατ. ευρώ και το ισοζύγιο αγαθών 21.110 εκατ. ευρώ. Ειδικά για το ισοζύγιο αγαθών, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές ανήλθαν στα 10.573 εκατ. ευρώ (από 9.465 εκατ. ευρώ), οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 31.683 εκατ. ευρώ (από 28.236 εκατ. ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ