Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασυλία στους ισχυρούς

Τις διαδικασίες για την «είσπραξη» του πρακτικά καταργημένου ήδη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φόρου στην ακίνητη περιουσία των εξωχώριων (οφσόρ) εταιρειών και επίσης του υπό ολοκληρωτική κατάργηση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) έτους 2007 δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των οφσόρ (με το συμβολικό φόρο 3% πάνω στην αντικειμενική αξία) η διαδικασία είναι εντελώς τυπική και τα έσοδα του κράτους ανύπαρκτα. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Σημίτη που πήρε το εν λόγω μέτρο φρόντισε στη συνέχεια να εξαιρέσει το σύνολο των εταιρειών αυτών. Συγκεκριμένα, από τον ήδη συμβολικό φόρο έχουν εξαιρεθεί ανάμεσα σε άλλους και οι εταιρείες που ανήκουν σε ναυτιλιακά συμφέροντα (εφοπλιστές), όσες ακόμη και εικονικές με μηδενικό τζίρο σκοπεύουν να ιδιοχρησιμοποιήσουν τα ακίνητα, όσες «άμεσα ή έμμεσα» κατέχονται από ίδρυμα (ντόπιο ή ξένο) που επιδιώκει ...«κοινωφελείς σκοπούς». Τέλος, δεν απαιτείται δήλωση για τις οφσόρ που ελέγχονται καθ' οιονδήποτε τρόπο από οποιαδήποτε εισηγμένη σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο της υφηλίου. Πρακτικά, δηλαδή, απαλλάσσεται το σύνολο των οφσόρ. Τα εν λόγω παράθυρα που νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ αφήνει στο απυρόβλητο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Αντίστοιχα παράθυρα έχουν νομοθετηθεί επί ΠΑΣΟΚ και για το ΦΜΑΠ από τον οποίο απαλλάσσονται οι μεγαλοβιομήχανοι, οι τραπεζίτες και άλλοι, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ υπόσχεται να τον καταργήσει ολοκληρωτικά μέσα στην επόμενη τετραετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ