Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΧΟΧΤΙΦ»
Συζητούν επιμήκυνση της σύμβασης...

Σε απροκάλυπτο παζάρι εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της γερμανικής «Χόχτιφ» για το μέλλον του αερολιμένα των Σπάτων, καθώς η πολυεθνική εταιρεία απαιτεί σήμερα, από θέση ισχύος, την παραμονή της στο αεροδρόμιο και μετά το χρόνο λήξης της σύμβασης.

Οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής, συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ενώ αμέσως μετά, κύκλοι του υπουργείου έκαναν λόγο για «πολύ σύνθετες» διαπραγματεύσεις, αναφέροντας ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η επέκταση της σύμβασης, η αλλαγή των όρων της και η μείωση του κόστους χρήσης. Εξετάστηκε ακόμα η εισαγωγή του αερολιμένα στο Χρηματιστήριο, κάτι που επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά φαίνεται πως η προοπτική αυτή σήμερα... αμφισβητείται. Την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, του 55% των μετοχών που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, το έχει ζητήσει η κυβέρνηση, αλλά η γερμανική εταιρεία φαίνεται ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση αυτή για να προβάλλει νέες αξιώσεις, όρους και απαιτήσεις, πρώτα και κύρια την επέκταση της σύμβασης παραμονής της στην εκμετάλλευση του αεροδρομίου.

Οπως είναι γνωστό, η, αποικιοκρατικών όρων, σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1995, προβλέπει ότι η «Χόχτιφ» θα εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο των Σπάτων για 35 χρόνια, μέχρι το 2025, διάστημα το οποίο η γερμανική πολυεθνική θέλει από σήμερα ακόμα να επεκτείνει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Αποτελεί και αυτό μια απόδειξη των δυσμενών συνεπειών που δημιουργεί η παράδοση των πολυθρύλητων μεγάλων έργων σε πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες, αφού πρώτα έβαλαν πόδι στα χρυσοφόρα έργα, σήμερα απαιτούν να παραμείνουν εσαεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ