Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Μαχητικές διαδηλώσεις κατά του εμπάργκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Χιλιάδες Αμερικανοί πήραν μέρος στη διαδήλωση για τη θλιβερή και εξοργιστική επέτειο από τη συμπλήρωση 10 ετών από την επιβολή του εμπάργκο κατά του Ιράκ.

Διαδηλώσεις έγιναν, τόσο στην αμερικανική πρωτεύουσα, όσο και στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη. Περισσότεροι από 3.000 πήραν μέρος στη διαδήλωση - πορεία από το πάρκο Λαφαγιέτ προς το Λευκό Οίκο, ζητώντας να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ εδώ και 10 χρόνια, μετά την εισβολή στο Κουβέιτ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της άμεσης κατάργησης των κυρώσεων στο Ιράκ και κατά της δολοφονικής εμμονής της Ουάσιγκτον να συνεχιστούν οι κυρώσεις κατά της Βαγδάτης. Στη διαδήλωση μετείχε ο ειρηνιστής τραγουδιστής Πιτ Σίγκερ και ο «Πράσινος» υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, Ραλφ Νέιντερ, που τόνισε ότι λόγω των κυρώσεων πεθαίνουν κάθε μέρα στο Ιράκ 5.000 παιδιά.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές στη Βαγδάτη ήταν και Αμερικανοί, ενώ 4 από αυτούς θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από την αποστολή του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Οι τέσσερις διαδηλωτές θα κάνουν και μία συμβολική «μίνι απεργία πείνας», όπου για τρεις μέρες θα λαμβάνουν μόνο νερό επί τριήμερο, μία πράξη, που, όπως τονίζουν, «δεν είναι τίποτα, μπροστά στις επιπτώσεις που έχει το εμπάργκο στους Ιρακινούς». Ανάλογες διαδηλώσεις κατά του εμπάργκο των ΗΠΑ, έγιναν στο Λονδίνο και στο Αμμάν της Ιορδανίας έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ