Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Εφιαλτικό πύρινο καλοκαίρι

Κόλαση φωτιάς. Στο Αϊντάχο, απ' όπου και η φωτογραφία, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για να γλιτώσουν

Associated Press

Κόλαση φωτιάς. Στο Αϊντάχο, απ' όπου και η φωτογραφία, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για να γλιτώσουν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ισως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες του πλανήτη, εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς εδώ και βδομάδες εξακολουθούν να καίγονται εκατομμύρια εκτάρια δάσους στις δυτικές Πολιτείες της αμερικανικής επικράτειας.

Οι πιο εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει εδώ και 50 χρόνια «κατατρώγουν» τα δάση σε 11 Πολιτείες, ενώ υπό τον πύρινο κλοιό βρίσκονταν ακόμη 1.000.000 εκτάρια. Σύμφωνα με τον Ντένις Πέντλετον, επικεφαλής της αμερικανικής δασικής υπηρεσίας, η κατάσβεση είχε κάποιες επιτυχίες αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για το έργο της, με την επικρατούσα άπνοια και πτώση της θερμοκρασίας.

Εντούτοις, ο Ντ. Πέντλετον δεν εμφανίζεται αισιόδοξος για το πολύ άμεσο μέλλον, παρά τις μάχες που δίνουν πάνω από 20.000 πυροσβέστες, πεζοναύτες και στρατός από ΗΠΑ και Καναδά. Η κόπωση των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς και η μετεωρολογική υπηρεσία που προβλέπει ένταση των ανέμων, ξαναξυπνούν τον πύρινο εφιάλτη, που ήδη ευθύνεται για περισσότερες από 62.000 πυρκαγιές και 1.52 εκατομμύρια εκτάρια καμένης γης. Παράλληλα, μεγάλες περιοχές στις Πολιτείες Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Αϊντάχο, Μοντάνα, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Ορεγκον, Γιούτα, Ουάσιγκτον και Γουάιομινγκ δεν έχουν ηλεκτρικό εξαιτίας της καταστροφής των πυλώνων.

Φλέγεται η Βόρεια Ισπανία

Η Βόρεια Ισπανία ίσως είναι η περιοχή που ακολουθεί κατά «πόδας» αυτή τη στιγμή το αμερικανικό παράδειγμα. Τεράστιες δασικές εκτάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή Αλτ Εμπόρδα στην Καταλωνία. Το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής εκτεινόταν ως τα σύνορα με τη Γαλλία. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας, Ξαβιά Πόμες, η πυρκαγιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη τέθηκε υπό έλεγχο χθες το απόγευμα, έχοντας όμως αποτεφρώσει 50.000 στρέμματα δάσους και το 35% του εθνικού πάρκου Κάμπο δε Κρέους. Σύμφωνα με τον Πόμες, η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό και είναι η χειρότερη που έχει συμβεί στην Ισπανία από την αρχή του καλοκαιριού.

Παράλληλα, το μέτωπό της εκτεινόταν μέχρι τα μεσογειακά παράλια ως το Καντάκες, τη γενέτειρα του Σαλβαδόρ Νταλί. Για το λόγο αυτό, περισσότερα από 12.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους ξένοι τουρίστες, απομακρύνθηκαν το βράδυ της Κυριακής από τα τουριστικά θέρετρα. Οπως τόνισαν οι αρχές, για προληπτικούς λόγους διέταξαν την εκκένωση. Λόγω της πυρκαγιάς, διακόπηκαν οι οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες που συνδέουν τη Βαρκελώνη με τη Γαλλία, οι οποίες, όμως, επανήλθαν το πρωί της Δευτέρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ