Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μια κακή θέση είναι πάντοτε χαμένη;

Συχνά, παίζοντας σε μία παρτίδα που η θέση της φαίνεται χαμένη, (λόγω μη στρατηγικής θέσης των κομματιών μας ή λόγω χαμένου υλικού), χάνουμε την ψυχραιμία μας, παίζουμε με μειωμένη απόδοση και είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε την παρτίδα ή να βρούμε κάποια ισοπαλία.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι παίκτες που μπορούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να μη βιαστούν να καταθέσουν τα όπλα, αλλά να αγωνιστούν, να ψάξουν για κρυφούς συνδυασμούς που μπορεί να υπάρχουν, με αποτέλεσμα όχι μόνο να βγουν από την απελπιστική κατάσταση, αλλά και να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μεριά τους!

Οι έχοντες την κακή θέση, από απειρία, αντί να ψάξουν το σωστό, ίσως το μοναδικό, αλλά πολύ δύσκολο δρόμο της νίκης, μετακινούν τα κομμάτια τους χωρίς κανένα συγκεκριμένο σκοπό, επηρεασμένοι βέβαια και ψυχολογικά για το αρνητικό αποτέλεσμα που θα ακολουθήσει.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, ο παίκτης με τα μαύρα κομμάτια, βλέποντας ότι έχει τρία πιόνια λιγότερα και απογοητευμένος όπως ήταν, προσπαθεί να βρει διαρκές σαχ για να σιγουρέψει την ισοπαλία. Στη θέση που βρίσκεται, ούτε που φαντάζεται ότι θα μπορούσε και να κερδίσει την παρτίδα! Σε αυτό το σημείο, πριν διαβάσετε παρακάτω, προσπαθήστε να βρείτε πώς κερδίζουν τα μαύρα!

Ο μαύρος προτίμησε να παίξει 1... Ιζ6+; 2. Ρη3 Ιε4+ 3. Ρη4 Ιζ6+ επαναλαμβάνοντας έτσι τρεις φορές την ίδια θέση για ισοπαλία. Νικούσε όμως, παίζοντας 1... Βθ2! 2. Βθ3 Ιζ2+ (απειλεί συγχρόνως βασίλισσα) ή 2. Βε3 Βη2+ και τα λευκά εγκαταλείπουν!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ