Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καρκινοπαθείς στερούνται πολύτιμες θεραπείες

Θεραπείες που αποδεδειγμένα έχουν αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της ασθένειάς τους, στερούνται καρκινοπαθείς σε όλη τη χώρα, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τη συνταγογράφηση φαρμάκων για περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις εγκεκριμένες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενδείξεις.

«Δεχόμαστε διαμαρτυρίες κάθε μέρα γιατί ασθενείς που ξεκινούν νέες θεραπείες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα αναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος των φαρμάκων και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τα καλύπτουν. Ακόμα και όταν αφορούν θεραπείες διάσωσης», υπογράμμισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας. Και αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες καταγγελίες που υπήρξαν τις τελευταίες μέρες για τη διακοπή της θεραπείας καρκινοπαθών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Οπως εξήγησαν, στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων μόνο το ΙΚΑ έχει Επιτροπή για την έγκριση νέων θεραπειών, ενώ αν η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον να ζητήσει έγκριση του φαρμάκου για κάποια ένδειξη απ' το ΕΟΦ, απλά οι ασθενείς μένουν ακάλυπτοι.

Στη συνέντευξη, τονίστηκε η κρίσιμη σημασία της έγκυρης και ουσιαστικής ενημέρωσης του πληθυσμού, της πρωτογενούς πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης που μπορεί να οδηγήσει στη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων. Αναφέρθηκε ακόμα ότι όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα πρέπει να εφαρμοστεί το εμβόλιο κατά του ιού των θηλωμάτων που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε συνδυασμό πάντα με το τεστ Παπ.

Η Εταιρεία καταδίκασε και το εμπόριο ελπίδας που γίνεται από επιτήδειους και άσχετους, βεβαιώνοντας τους ασθενείς «ότι δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση του χυμού από τα φύλλα της ελιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ