Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΝΙΓΜΟΣ 11ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα...

Από το 2005 οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν για τις συνέπειες από τις ελλείψεις σε προσωπικό και την υποχρηματοδότηση

Το οξύτατο πρόβλημα υποχρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού στα νοσηλευτικά ιδρύματα, που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, ήρθε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο, το περασμένο Σάββατο, με τον πνιγμό από ασφυξία στη διάρκεια του ύπνου ενός 11χρονου παιδιού που νοσηλευόταν στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων Κομοτηνής. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού, εδώ και περίπου 15 χρόνια, εξακολουθούν να χρηματοδοτούν το Θεραπευτήριο, καλύπτοντας από 40% μέχρι - στην καλύτερη των περιπτώσεων - το 80% των προϋπολογιζόμενων λειτουργικών εξόδων, ενώ ταυτόχρονα δεν προχωρούν στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Ολα αυτά τα χρόνια, χρηματοδοτούνται τεχνικά έργα, δημιουργούνται κτιριακές υποδομές και εκσυγχρονίζονται οι παλιές. Ομως, το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού εξακολουθεί, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην υπάρχει εργοθεραπευτής, ψυχολόγος, κλπ., να υπάρχει μόλις ένας φυσιοθεραπευτής και, φυσικά, να είναι ελάχιστο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Συνολικά απασχολούνται 25 εργαζόμενοι (ιατρικό, παραϊατρικό, τεχνικό, κλπ. προσωπικό) για τη φροντίδα 50 παιδιών, από τα οποία τα 31 είναι τετραπληγικά. Στη νοσηλευτική υπηρεσία απασχολούνται 10 άτομα σε τρεις βάρδιες (3 το πρωί και από 2 απόγευμα και βράδυ), ενώ θα έπρεπε σε κάθε βάρδια να εργάζονται τουλάχιστον 5.

Οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν

Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2005, τα παιδιά ήταν διανεμημένα σε 3 μεγάλους θαλάμους στο ισόγειο του κτιρίου. Το πρόβλημα με την επίβλεψη των παιδιών εντάθηκε μετά το Σεπτέμβρη του 2005, όταν το υπουργείο Υγείας πίεσε τις τοπικές υγειονομικές αρχές να αποφασίσουν μεταφορά των παιδιών σε 9 μικρότερους θαλάμους που κατανέμονται σε δύο ορόφους. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και προειδοποίησαν τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας πως αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα και θα αυξήσει τους κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων, που, έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν. Πως θα δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και στην απλή οπτική επίβλεψη. Το 2006 το ΔΣ του Θεραπευτηρίου, προκειμένου να «αντιμετωπίσει» το πρόβλημα, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε προσλήψεις, πρότεινε να τοποθετηθούν κάμερες για την παρακολούθηση των παιδιών. Πρόταση που δεν πέρασε κάτω από τις αντιδράσεις εργαζομένων και γονέων.

Εργαζόμενοι εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η συνειδητή πολιτική υπονόμευσης του Θεραπευτηρίου να προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίησή του ή την παραχώρηση της λειτουργίας του σε κάποια μη κυβερνητική οργάνωση. Εξάλλου, μεθαύριο Κυριακή, το Θεραπευτήριο θα φιλοξενήσει ημερίδα, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί και το θέμα «κοινωνική πολιτική, κοινωνική προσφορά και ιδιωτική πρωτοβουλία»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία προκαλούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό (2020-02-27 00:00:00.0)
Λαϊκή απαίτηση να μην κλείσει και να αναβαθμιστεί (2017-02-21 00:00:00.0)
«Χρονίζουν» τα προβλήματα και οι ελλείψεις (2007-02-07 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα (2007-02-02 00:00:00.0)
Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ (1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ