Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στα νύχια των κερδοσκόπων όλη η χώρα!

Το «πράσινο φως» για την ανεμπόδιστη εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, που επιδιώκει να κερδοσκοπήσει «σπέρνοντας» αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα, δίνει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Το Σχέδιο αυτό θα δοθεί για δίμηνη δημόσια διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια θα νομοθετηθεί.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν έκρυψε τους πραγματικούς στόχους του ειδικού αυτού πλαισίου. Οπως είπε, θα συμβάλει: «Στην απλοποίηση και συστηματοποίηση των προϋποθέσεων χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ, στην ενίσχυση της επενδυτικής ασφάλειας και στην άρση των εμποδίων και της γραφειοκρατίας. Στον περιορισμό των πεδίων συνδιαλλαγής, των συνεπαγόμενων τριβών μεταξύ διοίκησης, επενδυτών και τρίτων και στην επιτάχυνση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών. Στο να ξέρει κάθε επενδυτής τι μπορεί να κάνει και πού». Μάλιστα, ο υπουργός απείλησε τις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας ότι «τυχόν εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ από το σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο δε θα επιτραπούν, αλλά θα αντιμετωπιστούν σε κεντρικό επίπεδο»! Κι όλα αυτά στο όνομα της πρόληψης του φαινομένου του θερμοκηπίου και ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παίρνει θέση υπέρ της δασοκτόνας αναθεώρησης του άρθρου 24!

Ο υπουργός δήλωσε βέβαιος ότι μέχρι το 2010 η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - και κυρίως από αιολικά πάρκα - θα αυξηθεί κατά 500% τουλάχιστον, επισημαίνοντας ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Ιάπωνες, Αμερικάνους, Γάλλους και πολλούς Ελληνες επιχειρηματίες.

Με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο τίθενται κάποιοι ελάχιστοι περιορισμοί (αποστάσεις από οικισμούς, δρόμους, μνημεία, κ.ά.), οι οποίοι όμως δε θα αφορούν όσους έχουν ήδη λάβει άδειες εγκατάστασης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τους πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους η εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα ...«κρίνεται κατά περίπτωση»! Για τα αιολικά πάρκα τίθενται τρεις Περιοχές Προτεραιότητας. Ωστόσο, όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας μπορούν να κριθούν κατάλληλες. Ακόμη και περιοχές της Αττικής, όπως της Πάστρας, του Πάνειου, τμήμα του Λαυρεωτικού Ολύμπου και η περιοχή της Μερέντας Μεσογείων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ