Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Απόκριες χωρίς μάσκες

Μέσα στις Αποκριές έπεσαν οι μάσκες του δικομματισμού με νταούλια και κουδούνια κι αφόρητο ανόητο θόρυβο περί «πυρπόλησης» του πολιτικού σκηνικού από τον... Κανάρη Παπανδρέου.

Τώρα πια, ακόμη κι επικοινωνιακά, σύντροφοι, δεν υπάρχει όχι απλώς πολίτης αλλά μήτε τηλέπαθος πολίτης αυτής της χώρας που να μην έχει κατανοήσει το κυνικά ολέθριο για το λαό παιχνίδι του δικομματισμού στις πλάτες μας.

Παρασκευή μεσημέρι, στριμωγμένος από την κοινωνία και κυρίως τη νεολαία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να... διευκολύνει τον επίσης αντιμέτωπο με τους φοιτητές και τους καθηγητές πρωθυπουργό, ν' αποφύγουν από κοινού τη φωτιά του υπό αναθεώρηση άρθρου 16 του Συντάγματος, που καίει τα νιάτα όπως το άρθρο 24 τα δάση και τ' οξυγόνο των μελλοντικών γενεών.

Ζητάει συζήτηση μομφής (την ώρα που τα 2/3 των βουλευτών βρίσκονται στις επαρχίες τους) ο ένας και το παίζει και σκληρός αρχηγός του αναπαλαιωμένου κόμματός του, αποδέχεται ο άλλος κι αρχίζει η παράσταση των σιαμαίων... Ο λόγος είναι απλός. Ν' αποφευχθούν στα σίγουρα οι πρόωρες εκλογές που θεωρούν ασύμφορες οι μεν και οι δε και να μπορούν οι «πράσινοι» να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, όπου ακόμη κι οι ψηφοφόροι φοιτητές τους τους έπαιρναν με τις πέτρες. Κοινοβουλευτική τριήμερη γυμναστική, για να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κρατήσει τη δεξιά του αλώβητη και να μιλάει ανέξοδα για ταξική αντιπολίτευση στη ΝΔ στηρίζοντάς τη στα εκπαιδευτικά κάστανα της φωτιάς των ιδιωτικοποιήσεων της Ανώτατης Παιδείας.

Αυτή η πρόταση μομφής, ο χρόνος κι ο υποκριτικός τρόπος που γίνεται, το θεσμικό πρόσχημα δηλαδή για να μειωθεί το πολιτικό κόστος από τον ξεσηκωμό στα πανεπιστήμια είναι μια αφόρητη, συνταγματικού τύπου και μικροπολιτικής εκλογικής σκοπιμότητας ιδεολογική «φραπελιά» που πετάγεται στα μούτρα μας. Σαν φθηνό προβοκατόρικο σχήμα επιβίωσης, σαν αερόσακος στον ιδεολογικό εκφυλισμό, η συζήτηση αυτή καθαυτή δεν αντέχει σε πολιτικό επίπεδο περισσότερο απ' όσο σε κριτική ένα μεσημεριάτικο κους κους στο γυαλί γεμάτο προσοδοφόρες διαφημίσεις.

Το Σύνταγμα έγινε εν μια νυκτί, τράπουλα. Μικροκομματικός τζόγος. Περιφρόνηση ωμή των ουσιαστικών πολιτικών θέσεων που οφείλουν να διατυπώνονται, ακόμη και στα στενά όρια της αστικής ψευδοδημοκρατίας, όταν η κοινωνία, οι εργαζόμενοι βράζουν κι οργανώνονται και κινητοποιούνται εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους σε ρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις κλπ, που τακτοποιούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στο ανθρωποβόρο τραπέζι του δικομματισμού.

Αυτό το κλίμα «τρικυμίας στο ποτήρι» έχει στόχο να τσιμεντώσει τις εγκλωβισμένες στα δύο κόμματα μάζες των εργαζομένων και να τις αναγκάσει να ψελλίζουν απαντήσεις σε ψεύτικα διλήμματα ή να τοποθετούνται ως υπήκοοι στην επιλογή αφεντικού.

Βέβαιο είναι πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι δυο ράγες που πάνω τους κυλάει το ευρωπαϊκό τρένο της εξάρθρωσης κάθε εργασιακού, πολιτικού κι εν τέλει ανθρώπινου δικαιώματος. Κι αυτό το τριήμερο, που η συζήτηση θα γίνεται για τα κουρτινάκια στο βαγόνι, ώστε να μη δει ο λαός ότι ο συρμός που έρχεται καταπάνω του τους έχει αγαστούς συνεπιβάτες, ο λαός έχει το χρόνο να μεμφθεί και τους δυο, να σκεφθεί καλά πως την επόμενη φορά στην κάλπη, πρέπει να εκτροχιάσει την κυρίαρχη δικομματική πολιτική, απορυθμίζοντας τα συνεταιράκια της εξουσίας...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ