Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κορύφωση της πάλης με αιχμή τη Σύμβαση

Συλλαλητήρια στις 8 Μάρτη και πανελλαδική απεργία στις 29 Μάρτη αποφάσισε η διοίκηση της Ομοσπονδίας

Στην υλοποίηση χωρίς καμιά καθυστέρηση των αποφάσεων που πήραν στο πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας τους προχωρούν οι οικοδόμοι, καθορίζοντας τα μέτωπα πάλης και τους κεντρικούς αγωνιστικούς σταθμούς για το αμέσως επόμενο διάστημα. Με αιχμή τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η μάχη για την υπογραφή της οποίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικών συλλαλητηρίων στις 8 Μάρτη και πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 29 Μάρτη, μαζί με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία, που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και άλλα που στην πορεία θα συσπειρώνονται στον αγώνα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους οικοδόμους, στους εργάτες, «να στρατευτούν σ' αυτόν τον αγώνα, να δυναμώσουμε τις οργανώσεις μας στον αγώνα για τη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανατροπής της, διεκδικώντας ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης και όχι τα κέρδη των λίγων».

Επιδεινώνεται η κατάσταση για τους εργαζόμενους

Η ίδια η επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του που εντείνεται, αναδεικνύει και επιβάλλει την αναγκαιότητα αποφασιστικής απάντησης, συνέχισης και ενίσχυσης του αγώνα του κλάδου και της εργατικής τάξης. Στο κάλεσμά της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων σημειώνει σχετικά με τις εκτιμήσεις της:

«1. Η πάλη για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η προώθηση των αιτημάτων του κλάδου μας αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας.

2. Η πολιτική της λιτότητας, που τόσα χρόνια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται με συνέπεια να καθηλώνει το μεροκάματο και να εξανεμίζει γρήγορα το ήδη πενιχρό εισόδημα της οικογένειας του οικοδόμου, του κάθε εργαζόμενου.

3. Η πολιτική της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης της Παιδείας, της Υγείας, ο ασφυκτικός περιορισμός κάθε κοινωνικής παροχής, οξύνουν τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.

4. Η κυβέρνηση προωθεί την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την κατάργηση των ΒΑΕ, προετοιμάζει το έδαφος για την κατάργηση της κατώτερης σύνταξης, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων

Με βάση τα παραπάνω, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «αυτή η πολιτική που υπηρέτησαν και υπηρετούν με συνέπεια τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, καθιστά καθημερινά δυσκολότερη τη ζωή της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Η οικογένεια κάθε οικοδόμου, κάθε εργαζόμενου, ζει σε πολύ άσχημες συνθήκες. Η κατάσταση των μεταναστών συναδέλφων μας και των οικογενειών τους είναι δραματική». Και καλεί σε ένταση της πάλης για:

  • Κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη 65 ευρώ.
  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ.
  • Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.
  • Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα.
  • Πλήρη, σταθερή εργασία για όλους, 6ωρο, 35ωρο, 5ήμερο.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Σύνταξη στα 55 για τους άνδρες, 50 για τις γυναίκες.
  • Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων.
  • Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας και τη συμμετοχή στα φάρμακα.
  • Κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενιαίο, 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο. Δημόσια, δωρεάν στέγαση - σίτιση για τους φοιτητές. ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του νόμου - πλαίσιου.
  • Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ