Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
«Αυτονόητο» το χαράτσωμα

Να δοθεί δωρεάν από το κράτος απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Εκτός από τη σίγουρη μετακύληση του κόστους στα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση προσθέτει νέους γρίφους ακόμα και γι' αυτήν τη μετάθεση της ευθύνης. Χτες το πρωί, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ, είπε ότι με την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) τα ασφαλιστικά ταμεία αναλαμβάνουν αυτομάτως την κάλυψη. Λίγο αργότερα και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί θα πρέπει να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Υγείας απάντησε με την εξής ερώτηση: «Αυτονόητο δεν είναι;».

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα καλυφθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης είπε ότι θα γίνει ό,τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία και αν χρειαστεί θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις. Πάντως, με βάση την κείμενη νομοθεσία και διατάξεις τα ασφαλιστικά ταμεία εφαρμόζουν διαφορετική πρακτική για τα 11 εμβόλια που είναι ενταγμένα στο ΕΠΕ. Ετσι μόνο δυο φορείς (Ταμεία) - απ' τους 34 συνολικά - χορηγούν όλα τα εμβόλια με μηδενική τιμή. Τα υπόλοιπα ακολουθούν μια κλιμάκωση. Π.χ. το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ δίνουν με συμμετοχή 25% τα εμβόλια πνευμονιόκοκκου, μηνιγγιτιδόκοκου και ανεμοβλογιάς, ενώ στα υπόλοιπα εμβόλια ακολουθούν διαφορετική πρακτική.

Ως απαράδεκτη καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας ότι θα χρεώσει το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους. «Η θέση μας - επισημαίνει - είναι να ενταχθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και το κόστος να καλυφθεί από το κράτος και να εμβολιαστεί όλος ο γυναικείος πληθυσμός και όλα τα εμβόλια που επιστημονικά έχει αποδειχτεί ότι σώζουν ζωές να χορηγούνται αποκλειστικά από το κράτος, δωρεάν». Και υπογραμμίζει: «Το ζήτημα της υγείας του λαού δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο κερδοσκοπίας των φαρμακοβιομηχάνων, που κοστολογούν τα φάρμακα πανάκριβα. Η λύση στο πρόβλημα είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου να έχει τον πρώτο λόγο στην παρασκευή και κοστολόγηση των παραγόμενων φαρμάκων στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ