Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Θα κρατήσει μήνες η υπόθεση κατασκοπίας των τεσσάρων δυτικών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σε στρατοδικείο του Βελιγραδίου μεταφέρθηκαν χτες οι δύο Βρετανοί και οι δύο Καναδοί, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη στο βόρειο Μαυροβούνιο ως ύποπτοι κατασκοπίας. Η υπόθεση των τεσσάρων φαίνεται πως θα κρατήσει καιρό, καθώς μόνον η έρευνα των στρατιωτικο-δικαστικών αρχών θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί... Κατόπιν, θα πρέπει να εκδοθεί η τελική απόφαση για την ενοχή ή αθώωσή τους...

Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο δικηγόρος υπεράσπισης των συλληφθέντων, Βόγισλαβ Ζέσεβιτς, αν και οι γιουγκοσλαβικές αρχές θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να έχουν ολοκληρώσει μέσα σε ένα εξάμηνο την έρευνα, η απόφαση για την απαγγελία του επίσημου κατηγορητηρίου ή απελευθέρωσής τους θα έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος της βδομάδας. Αναφερόμενος στη μεταφορά των τεσσάρων χτες σε στρατοδικείο του Βελιγραδίου, ο Ζέσεβιτς σημείωσε ότι εντούτοις ο στρατιωτικός δικαστής στο Βελιγράδι αποφάσισε πως «υπάρχει βάσιμη υποψία ότι οι τέσσερις έχουν διαπράξει εγκληματικές ενέργειες».

«Δεν υπάρχουν πολλά για να ερευνηθούν σ' αυτή την υπόθεση», υποστήριξε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο δικηγόρος των τεσσάρων συλληφθέντων, προσθέτοντας πως «το μόνο πράγμα που θα πρέπει να εξακριβωθεί από τη στρατιωτική δικαστική έρευνα είναι εάν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν στο όχημα που μετέφερε τους δύο Βρετανούς και τους δύο Καναδούς είναι πράγματι εκρηκτικά μεγάλης ισχύος». Ο Ζέσεβιτς είπε, τέλος, πως λίγο πριν τη μεταφορά των τεσσάρων σε στρατοδικείο του Βελιγραδίου, ο στρατιωτικός εισαγγελέας στην Ποντγκόριτσα, Μίροσλαβ Σάμαρντζιτς, είχε απαιτήσει να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων «για την κατοχή όπλων και εκρηκτικών, για απόπειρα τρομοκρατικών πράξεων, για παράνομη είσοδο στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και για βίαιη συμπεριφορά έναντι του γιουγκοσλαβικού στρατιωτικού προσωπικού».

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, ο Κιθ Βαζ του υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε τις γιουγκοσλαβικές αρχές για την «απομόνωση» των συλληφθέντων και είπε πως δε θα έπρεπε ποτέ να είχαν τεθεί υπό κράτηση. «Δεν εκτελούσαν κάποια αποστολή τύπου Τζέιμς Μποντ», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους δύο Βρετανούς κρατούμενους, ισχυριζόμενος πως «βρέθηκαν στο Μαυροβούνιο για διακοπές και πως γι' αυτό το λόγο είχαν ενημερώσει σχετικά τις οικογένειές τους». Μία «διαφορετική» προσέγγιση στην πολύκροτη υπόθεση των τεσσάρων συλληφθέντων υπόπτων για κατασκοπία έκανε χτες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, Ρόλαντ Μπλες. Ο Μπλες δήλωσε στην Πρίστινα, πως «οι γιουγκοσλαβικές αρχές φαίνεται να αγνοούν το γεγονός ότι οι δύο βρετανοί ήταν μέλη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο και ως εκ τούτου προστατεύονται με καθεστώς ασυλίας του ΟΗΕ»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ