Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΣΜΙΡ
Εκεχειρία, τέλος...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-

Η οργάνωση «Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν» αναίρεσε την εκεχειρία που είχε κηρύξει την 24η Ιούλη, προ της άρνησης της ινδικής κυβέρνησης να δεχτεί τη συμμετοχή της κυβέρνησης του Πακιστάν σε τριμερείς διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κασμίρ.

Ο ηγέτης της οργάνωσης, Σαγιέντ Σαλαχουντίν, ανακοίνωσε ότι η παρέλευση της προθεσμίας (έως χτες στις 17.00 τοπική ώρα) θα σημάνει επιστροφή στο καθεστώς των ένοπλων συρράξεων.

Ωστόσο ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, επέμεινε στη δήλωση που είχε κάνει τη Δευτέρα - ότι δηλαδή η συμμετοχή του Πακιστάν αποκλείεται εκτός αν το Ισλαμαμπάντ δημιουργήσει μια πιο «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, ατμόσφαιρα.

Η εκεχειρία, που ακολούθησαν οι πρώτες, ουσιαστικά, στην ιστορία, συνομιλίες ινδικής κυβέρνησης - μουσουλμάνων αυτονομιστών, είχαν δημιουργήσει «ελπίδες» όσον αφορά τον ενδεχόμενο τερματισμό της ένοπλης σύρραξης που διαρκεί εδώ και 11 χρόνια.

Ωστόσο, η εκεχειρία παραβιάστηκε και από τις δύο πλευρές, καθώς οι μεν μουτζαχεντίν κατηγόρησαν τον ινδικό στρατό ότι συνέχισε τις επιχειρήσεις του, ενώ παράλληλα αυτονομιστικές οργανώσεις -που δε συμφωνούσαν με την εκεχειρία- προχώρησαν σε σφαγές τουλάχιστον 90 ανθρώπων. Η ινδική κυβέρνηση κατηγόρησε για τις σφαγές την οργάνωση Λασκάρ-ε Τόιμπα, που υποστηρίζεται από το Πακιστάν. Η στρατιωτική κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε την κατηγορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ