Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μπαράζ βομβών από την ΕΤΑ

Αστυνομικός συλλέγει τμήματα του εκρηκτικού μηχανισμού, που διέλυσε το αυτοκίνητο του επιχειρηματία

Associated Press

Αστυνομικός συλλέγει τμήματα του εκρηκτικού μηχανισμού, που διέλυσε το αυτοκίνητο του επιχειρηματία
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-

Εκρηξη μέσα στην καρδιά της Μαδρίτης. Λίγο νωρίτερα έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη χώρα των Βάσκων, μια επίθεση που αποδίδεται πιθανά στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, προκάλεσε το θάνατο ενός επιχειρηματία. Ολα αυτά λιγότερο από ένα 24ωρο από την έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε τέσσερα μέλη της ΕΤΑ.

Η χτεσινή έκρηξη έλαβε χώρα, περίπου στις 6.45 χτες το απόγευμα σε βορειοδυτικό προάστιο της ισπανικής πρωτεύουσας. Προς το παρόν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν έξι τραυματίες, ενώ το σκηνικό ήταν εφιαλτικό καθώς σύμφωνα με την αστυνομία δεκάδες ασθενοφόρα κατέφθασαν στην περιοχή.

Αντιστοίχως, και στις 12.20 το μεσημέρι στο βιομηχανικό πάρκο Ζουμάια, στη χώρα των Βάσκων και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το θύμα της επίθεσης ήταν ο 52χρονος Χοσέ Μαρία Κόρτα, ιδιοκτήτης εργοστασίου εργαλείων στη Ζουμάια, κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν. Η αστυνομία διευκρίνισε πως ο Κόρτα ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου εργοδοτών της ισπανικής βασκικής επαρχίας Γκιπουζκόα. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο, αμέσως μετά την επίθεση αυτή ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, επέρριψε την ευθύνη στην ΕΤΑ τονίζοντας ότι είναι ένα «δείγμα της βαρβαρότητας, της αδικίας και έλλειψης σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή», στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της δράσης της ΕΤΑ.

Στο μεταξύ τη νύχτα της Δευτέρας, μια ακόμη έκρηξη έλαβε χώρα στο προάστιο Μπολουέτα, στη βιομηχανική ζώνη της πόλης Μπιλμπάο, πρωτεύουσας της βασκικής επαρχίας της Βισκαϊκής. Πρόκειται για μια ακόμη έκρηξη αυτοκινήτου που σύμφωνα με την αστυνομία προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων που πιστεύεται πως ήταν μέλη της ΕΤΑ. Σύμφωνα με την αστυνομία, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ήταν γεμάτο εκρηκτικά και όπλα και ανατινάχτηκε πιθανώς από ατύχημα καθώς βρισκόταν σε κίνηση, με αποτέλεσμα όλοι να τιναχτούν στον αέρα. Ενώ ο δήμαρχος του Μπιλμπάο Ινάκι Αθούνα, τόνισε ότι στόχος ενδεχομένως ήταν επιχείρηση ή άνθρωποι καθώς η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην έδρα των εφημερίδων «Ντέια», που πρόσκειται στο Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV - που κυβερνά την Εουσκάντι) και στα τοπικά γραφεία της πανεθνικά εκδιδόμενης εφημερίδας «Ελ Μούντο», που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα της Ισπανίας.

Τα σώματα των επιβατών του αυτοκινήτου διαμελίστηκαν και τμήματά τους βρέθηκαν πολλές δεκάδες μέτρα από το σημείο της έκρηξης. Συνεπώς το έργο για την αναγνώρισή τους καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερές. Ομως στον τόπο της έκρηξης βρέθηκε μία πλαστή ταυτότητα, από τη φωτογραφία της οποίας η αστυνομία μπόρεσε να αναγνωρίσει ως κάτοχό της τον αρχηγό του κλιμακίου «κομάντο της Βισκαϊκής» - ένα από τα πιο ενεργητικά κλιμάκια της ΕΤΑ - Πάτσι Ρεμεντερία, ένα από τα ιστορικά στελέχη της οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε χτες, η ισπανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Η ΕΤΑ κατηγορείται για τους θανάτους άλλων επτά ανθρώπων φέτος και για άλλους 800 στις τρεις δεκαετίες που διαρκεί η εκστρατεία της για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ