Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΕΡΔΟΥΣ»
Αυθαίρετη αύξηση φόρων στους ΕΒΕ

Κωδικοποίηση των ρυθμίσεων για τους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους από το υπουργείο Οικονομικών

Στην κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν στους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ) προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Η κυβέρνηση της ΝΔ το καλοκαίρι του 2006 επέβαλε αδικαιολόγητες αυξήσεις στους συντελεστές που ισχύουν για κάθε επάγγελμα, αυξάνοντας κατακόρυφα τη φορολογική αφαίμαξη πάνω στις μικρές επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών (ΟΒΣΑ) είχε ζητήσει την απόσυρση του κυβερνητικού μέτρου, καθώς πάγια θέση των ΕΒΕ είναι η φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων ανάλογα με τα έσοδα και τα έξοδά τους, όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία.

Οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ επιμένουν στη χρήση «αντικειμενικών κριτηρίων» προκειμένου να βγάλουν και από τη μύγα ξίγκι. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση στους ΜΣΚΚ ήταν και παντελώς αυθαίρετη σε ό,τι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις και ελευθεροεπαγγελματίες, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο βλέπουν τους τζίρους και τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Στην υπουργική εγκύκλιο που δόθηκε στη δημοσιότητα ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται και τσουχτερές αυξήσεις σε περίπτωση που η Εφορία κρίνει τα βιβλία και στοιχεία ως ανεπαρκή, επιβάλλοντας προσαύξηση του ισχύοντος συντελεστή κατά 40%.

Σήμερα οι ΜΣΚΚ χρησιμοποιούνται στην περίπτωση της λεγόμενης «αυτόματης περαίωσης». Αρχικά η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυριζόταν πως η υποβολή της «οικειοθελούς» αυτόματης περαίωσης και η καταβολή φόρου με αντικειμενικά κριτήρια, θα γινόταν αποδεκτή από την Εφορία ως προς την ειλικρίνειά της. Πλέον ομολογείται ότι η ειλικρίνεια γίνεται δεκτή μόνο κάτω από προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα η Εφορία θα διενεργεί «δειγματοληπτικούς ελέγχους» και σε αυτές τις υποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ