Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε τρένο

NEO ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Στην ανάγκη συνέχισης της ειρηνευτικής ινδο-πακιστανικής διαδικασίας εστίασαν χτες Ινδοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι, προσπαθώντας να αποτρέψουν τον απώτερο στόχο των βομβιστών της επίθεσης που σημειώθηκε (βράδυ Κυριακής προς Δευτέρα) σε βαγόνια του «Σαμτζχάουατα Εξπρές» (γνωστό και ως «Εξπρές της Φιλίας») με 86 νεκρούς:. Δηλαδή, το «πάγωμα» της ειρηνευτικής διαδικασίας και τη διατάραξη των διμερών σχέσεων...

Ετσι, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Κχουρσίν Κασούρι, στη διάρκεια (προγραμματισμένης εκ των προτέρων) επίσκεψης στο Νέο Δελχί σημείωσε χτες την «επιτακτική ανάγκη για συνέχιση των διμερών συνομιλιών». Μετά το τέλος επίσκεψης σε νοσοκομείο του Ν. Δελχί, όπου νοσηλεύονται δεκάδες (Πακιστανοί οι περισσότεροι...) τραυματίες, ο Κασούρι απέφυγε να προσδιορίσει τη θρησκευτική ταυτότητα των δραστών, αρνούμενος παράλληλα να προδικάσει το αποτέλεσμα των ερευνών της γείτονος.

Εξίσου προσεχτικοί ήταν και οι Ινδοί αξιωματούχοι, που αντίθετα με την εξίσου πολύνεκρη επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης το περασμένο καλοκαίρι, δεν έσπευσαν αυτή τη φορά να φωτογραφίσουν ως υπεύθυνες παραστρατιωτικές πακιστανικές οργανώσεις. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Πρανάμπ Μουχερτζί, υπογράμμισε ότι μετά την επίθεση στο «Σαμτζχάουτα Εξπρές» με τους 86 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες «θα πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα για την ειρήνη».

Οι ινδικές αρχές επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε δύο άνδρες - επιβάτες του τρένου, στους οποίους επιτράπηκε να αποβιβαστούν 15 λεπτά πριν τις φοβερές εκρήξεις, μιας που δημιουργούσαν φασαρία, υποστηρίζοντας πως ανέβηκαν σε λάθος τρένο. Ο Ινδός υπουργός Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε πως συνελήφθη και ανακρίνεται ένα άτομο ως ύποπτο για τις επιθέσεις. Οι ινδικές αρχές βρήκαν σε άλλα βαγόνια της αμαξοστοιχίας αρκετές δεκάδες πλαστικά μπουκάλια βενζίνης, ψηφιακά χρονόμετρα και εκρηκτικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βομβών. Υπέθεσαν ότι τα ίδια υλικά είχαν χρησιμοποιηθεί και στα δύο βαγόνια του «Σαμτζχάουτα Εξπρές» που έγιναν παρανάλωμα πυρός. Τέλος, Ινδοί πυροτεχνουργοί εκτίμησαν πως οι δράστες της επίθεσης «ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι στη χρήση εκρηκτικών χαμηλής έντασης σε συνδυασμό με εύφλεκτο υλικό», θεωρώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο σαν μία απ' τις «αποτελεσματικότερες» για επιθέσεις σε τρένα...

Επίθεση στο Πακιστάν

Ενταση, προκλήθηκε χτες στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, όπου πυρά δέχτηκε από αγνώστους η αυτοκινητοπομπή του υπουργού Συνοριακών Περιοχών, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Το Σάββατο, στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Κουέτα, από επίθεση αυτοκτονίας στο δικαστικό μέγαρο, εν ώρα λειτουργίας, σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι. Επίσης νεκρή έπεσε χτες από τις σφαίρες φανατικού ισλαμιστή η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της πακιστανικής επαρχίας Πουντζάμπ, κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσής της στην πόλη Γκουτζρανουάλα, βόρεια της Λαχώρης. Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ο 40χρονος δράστης υποστήριξε ότι σκότωσε την 35χρονη Ζίλα Ούμα Ουσμάν «επειδή δε σεβόταν τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα και έκανε εκστρατεία για τη χειραφέτηση των γυναικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ