Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μυριόστομο «όχι» στις βάσεις του πολέμου

Πολλές χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές το περασμένο Σάββατο στη Βιτσέντζα, ενάντια στην αμερικάνικη βάση και την πολιτική της κυβέρνησης Πρόντι

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Βιτσέντζα

Associated Press

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Βιτσέντζα
ΒΙΤΣΕΝΤΖΑ.-

Μαζικότατη ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην πόλη Βιτσέντζα της Βόρειας Ιταλίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι (πάνω από 100.000 χιλιάδες δίνουν οι διοργανωτές) κατέφθασαν από όλη την Ιταλία για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην επέκταση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ «Εντερλέ» σε γειτονικό αεροδρόμιο «Νταλ Μολίν» και στη συναίνεση της λεγόμενης «κεντροαριστερής» κυβέρνησης, αλλά και να εκφράσουν την αντίθεσή τους συνολικά στις στρατιωτικές βάσεις και τον πόλεμο.

Παρά τις προσπάθειες πολιτικών να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου, υποστηρίζοντας ότι πιθανά να δημιουργηθούν βίαια επεισόδια, αλλά και τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τα ελικόπτερα που βρίσκονται στην περιοχή, ολοκληρώθηκε ειρηνικά στο σιδηροδρομικό σταθμό απ' όπου και ξεκίνησε. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο Ιταλός ηθοποιός και κάτοχος Βραβείου Νόμπελ, Ντάριο Φο, αλλά και Αμερικανοί διαδηλωτές, που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη Βιτσέντζα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι έχει στηρίξει την ήδη υπάρχουσα συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την επέκταση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λόγο να μην τη στηρίξει. Η επέκταση της συγκεκριμένης βάσης θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση των ήδη 2.900 στρατιωτών που βρίσκονται σήμερα στη βάση «Εντερλέ» με 2.100 στρατιώτες που βρίσκονται στη Γερμανία και κατ' επέκταση τη στρατιωτικοποίηση της πόλης των 115.000 κατοίκων, την ενίσχυση των φόβων για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, περιβαλλοντικά και οικολογικά προβλήματα. Τη μεγάλη διαδήλωση διοργάνωσαν τα Συντονιστικά πάλης που συσπειρώνουν αριστερές και ριζοσπαστικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ