Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Εκλογές με παρατυπίες

ΤΙΡΑΝΑ.--

Με σημαντικές καθυστερήσεις στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων αλλά και την ανακοίνωση των διεθνών παρατηρητών για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, αναμένονταν τα επίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Αλβανία.

Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής Παρατηρητών, Γιούργκεν Γκρούνετ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εκλογές αυτές ήταν μια «απογοήτευση» και πρόσθεσε πως «αντιπροσωπεύουν μια χαμένη ευκαιρία να οργανωθεί μια ψηφοφορία που να συνάδει πλήρως με τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις προδιαγραφές των δημοτικών εκλογών». Ενώ την εκτίμηση ότι οι δημοτικές εκλογές, «όπως πάντα, διεξήχθησαν με λάθη» διατύπωσε η ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ, αρμόδια για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και ο Χαβιέρ Σολάνα, επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, ζήτησε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση του πολιτικού κλίματος, την προώθηση της εκλογικής μεταρρύθμισης και της ευρωπαϊκής πορείας.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός πέντε κομμάτων «Μαζί για το Μέλλον», επικεφαλής του οποίου είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, φαίνεται να κερδίζει στους μεγάλους δήμους και να επικρατεί σε 9 από τις 12 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Αυλώνα, Κορυτσά, Φίερι, Λούσνια, Μπεράτι. Η δε «Μεγάλη Συμμαχία», συνασπισμός δέκα κομμάτων όπου ηγείται το «Δημοκρατικό Κόμμα» του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, κερδίζει τους μικρότερους δήμους.

Στα Τίρανα θεωρείται σχεδόν βέβαιη η νίκη του νυν δημάρχου και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντι Ράμα, ενώ στο Δυρράχιο, όπου χτες τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, νικητής αναδείχτηκε ο υποψήφιος της λεγόμενης Αριστεράς, Εντμοντ Ντάκο, και στη Χειμάρα, χτες το πρωί, επρόκειτο να ξεκινήσει από την αρχή η καταμέτρηση των ψήφων που είχε διακοπεί.

«Προβληματισμός» στην Αθήνα

Προβληματισμό για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και ιδιαίτερα στη Χειμάρα εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του αναφέρει: «Εξακολουθεί να μας προβληματίζει η πρωτοφανής δυστοκία που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χειμάρας, όπου η κωλυσιεργία στην καταμέτρηση προκαλεί εύλογες απορίες και ανησυχία». Επίσης, σημειώνει την πρώτη εκτίμηση των διεθνών παρατηρητών ότι ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών αποτέλεσε «μία ακόμα χαμένη ευκαιρία». Καταλήγοντας επισημαίνει με νόημα ότι «η διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών αποτελεί βασικό όρο για στενότερες σχέσεις συνεργασίας της Αλβανίας με την ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νικητές ο Ράμα και η αποχή (2017-06-28 00:00:00.0)
«Νοθευμένοι» 1,5 εκατομμύριο ψήφοι (2009-09-17 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα και στο δεύτερο εκλογικό γύρο... (2005-03-29 00:00:00.0)
Καυγάς για αποτελέσματα, επεισόδια (2003-10-15 00:00:00.0)
Για «νίκη» μιλούν οι μεν για «νοθεία» οι δε... (2001-06-26 00:00:00.0)
Eπίσημα αποτελέσματα προεδρικών εκλογών (2000-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ