Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Νικητές ο Ράμα και η αποχή

ΤΙΡΑΝΑ.--

Την επικράτηση του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής επιβεβαίωσε η καταμέτρηση του 96% των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ε. Ράμα πήρε 48,28% στις εκλογές, εκλέγοντας 74 βουλευτές. Ακολουθεί το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά με 28,68% και 43 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενταξης (SMI) του Ιλίρ Μέτα με 14,48% και 19 βουλευτές, το κόμμα των Τσάμηδων PDIU ήρθε τέταρτο με 4,67% και 3 βουλευτές (από 5 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές του 2013) και τέλος το Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα (PSD) με 0,87% και έναν βουλευτή.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων επιβεβαιώθηκε πως κυμάνθηκε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς έφτασε στο 46,6% (εφτά ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις εκλογές του 2013).

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν εστίασαν στην ανάγκη προώθησης «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ, αφού επισήμαναν πως οι αλβανικές εκλογές διεξήχθησαν σε γενικές γραμμές «ήρεμα» και ότι οι Αλβανοί πολίτες είχαν να επιλέξουν «από ευρεία γκάμα υποψηφίων». Σημείωσαν εντούτοις τις επιφυλάξεις ορισμένων διεθνών εκλογικών παρατηρητών για φαινόμενα ψηφοθηρίας και εκφοβισμού ψηφοφόρων.

Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, που αναφέρθηκε ομοίως σε «συμβάντα» εκλογικού εκφοβισμού και εξαγοράς ψήφων στην Αλβανία, με τον ισχυρισμό πως δεν πήραν ευρύτερες διαστάσεις και ως εκ τούτου «δεν αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ