Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ιρανογερμανικές πιέσεις για «διάλογο» με το Κατάρ

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας - Ιράν
Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας - Ιράν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Τη μία μέρα κατηγορούν το Ιράν, την άλλη το Κατάρ. Προσπαθούν να αποφύγουν ευθύνες για τη θεμελιώδη αποτυχία των αρχών των κρατών τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πληθυσμών τους», δήλωσε χτες στο Βερολίνο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συναντώντας τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Ζαρίφ αναφερόταν σε ισχυρές χώρες του Περσικού Κόλπου όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν επιβάλει εμπάργκο σε βάρος του Κατάρ και απαιτούν την ικανοποίηση λίστας αιτημάτων έως τις αρχές της άλλης βδομάδας, με πρόσχημα τη στήριξη του τελευταίου σε οργανώσεις τζιχαντιστών.

Ο Ιρανός υπουργός απηύθυνε στη συνέχεια έκκληση στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης να ασκήσουν την επιρροή τους στις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο ώστε να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχουν σε διάλογο «όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου».

Ο Γερμανός ομόλογός του είπε πως αναμένει από το Ιράν να παίξει «εποικοδομητικό ρόλο στην κρίση του Κατάρ». Κληθείς να απαντήσει στην απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών να κλείσει το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» (επειδή συχνά ασκεί κριτική στις μοναρχίες χωρών της περιοχής), περιορίστηκε να απευθύνει έκκληση για «διάλογο», τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να καθίσουν όλοι στο τραπέζι και μετά να διαπραγματευτούν».

Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που έχει επίσης ζητήσει εκτόνωση της έντασης μέσω διαλόγου, είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Καταριανό ομόλογό του Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόκερ, που είναι προεδρεύων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε πως θα εμποδίσει την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για την πώληση όπλων, αεροπλάνων κ.ά. έναντι 128 δισ. δολαρίων, έως ότου εκτονωθεί η ένταση με το Κατάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ