Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Παγώνουν» τα σχέδια για δημοψήφισμα οι Σκοτσέζοι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον αποφάσισε να βάλει στο συρτάρι τα σχέδια για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτησία της Σκοτίας, έπειτα από το σημαντικό πλήγμα που υπέστη το κόμμα της (Εθνικό Κόμμα Σκοτίας - SNP) στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιούνη.

Μιλώντας χτες στο σκοτσέζικο κοινοβούλιο, η Στέρτζιον παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει λαϊκή στήριξη στις πρωτοβουλίες του κόμματός της για την υποβολή νομοσχεδίου που θα ανοίξει το δρόμο σε νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit (αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ). Τόνισε ακόμη πως το μείζον τώρα είναι να αποσαφηνιστούν οι όροι του Brexit και να διασφαλιστεί, εάν καταστεί τελικώς εφικτό, η διατήρηση πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγκαστική υποχώρηση της Στέρτζιον μειώνει τουλάχιστον ένα από τα «βάρη» που καλείται να σηκώσει η νέα κυβέρνηση της Συντηρητικής Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά από την προχτεσινή συμφωνία κοινοβουλευτικής στήριξης της κυβέρνησής της από τους 10 βουλευτές του αντιδραστικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Μέσα σε όλα, χτες, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, μιλώντας σε ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση του κόμματος της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ, CDU, στο Βερολίνο, υποστήριξε ότι η χώρα του θέλει να διατηρήσει η βρετανική οικονομία «την άγκυρα της Ευρώπης» ακόμη και όταν εγκαταλείψει την ΕΕ, επιχειρηματολογώντας για πολλοστή φορά υπέρ του λεγόμενου «ήπιου» Brexit (αποχώρηση από την ΕΕ αλλά παραμονή στην ενιαία αγορά).

Ο ακριβός «λογαριασμός» της βασίλισσας

Στο μεταξύ, αύξηση του κόστους από τη διατήρηση του θεσμού της μοναρχίας κατά 5,4% ανά Βρετανό φορολογούμενο καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Με αφορμή την επικείμενη ανακαίνιση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, οι δημόσιες δαπάνες υπέρ της βασίλισσας Ελισάβετ Β' έφτασαν το οικονομικό έτος 2016 - 2017 τις 41,9 εκατ. στερλίνες.

Συνολικά, η βασιλική οικογένεια δαπάνησε πέρυσι (σε βάρος, βεβαίως, των λαϊκών αναγκών) περίπου 57 εκατ. στερλίνες, μόνο για την πληρωμή του υπηρετικού και άλλου προσωπικού, την έναρξη προεργασιών για την επικείμενη συντήρηση των ανακτόρων (που μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να στοιχίσει περίπου 370 εκατ. στερλίνες!) και τα έξοδα πολλών και δαπανηρών βασιλικών μετακινήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ