Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Οξύνει το κλίμα η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το Ιράν και η Β. Κορέα είναι από τα κράτη που θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από κάθε άλλο την Ουάσιγκτον» υποστήριξε, ενώπιον της Γερουσίας, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Μάικλ Μακ Κόνελ επανέλαβε τη γνωστή επωδό ότι το Ιράν «επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ίσως να είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα τέτοιο μέχρι το 2015».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη για τα αμερικανικά συμφέροντα, αφού λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της ενίσχυσης της δύναμης της "Χεζμπολάχ", το Ιράν έχει αυξήσει την επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή». Ο Μακ Κόνελ επανήλθε και στο γνωστό θέμα της «αλ Κάιντα», υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και για το αμερικανικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποιούσε το Ιράν ότι «υπολογίζει πολύ λάθος αν πιστεύει ότι επιμένοντας να μη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα καμφθεί η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας». Ο Μπλερ τόνισε ότι «ενότητα και αποφασιστικότητα καθώς και σκληρότερη στάση, πάντα με κυρώσεις και διπλωματία, θα αποδείξουν στο Ιράν ότι οφείλει να συμμορφωθεί». Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει «άμεσα» μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη Ιρανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτο αλλά συγχρόνως κλιμακώνονταν οι επικρίσεις για τον τρόπο χειρισμού και τις διατυπώσεις του Προέδρου Αχμαντινετζάντ για το θέμα.

  • Στην Πιονγκγιάνγκ έφθασε χτες 50μελής νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Κορεατικής Ενοποίησης, Λι Τζάε Γιανγκ, προκειμένου να ξεκινήσουν σήμερα συνομιλίες διμερούς οικονομικού και άλλου περιεχομένου με ομολόγους τους, της ΛΔ Κορέας. Στην ατζέντα των συνομιλιών συμπεριλαμβάνεται η ομαλοποίηση του πλαισίου διακορεατικού διαλόγου, η επανέναρξη διμερών οικονομικών σχεδίων και η αποστολή νοτιοκορεατικής βοήθειας σε τρόφιμα. Οι διμερείς συνομιλίες είχαν διακοπεί τον περασμένο Ιούλη μετά την πραγματοποίηση βορειοκορεατικών βαλλιστικών δοκιμών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ