Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Συγκεντρωτική προώθηση περικοπών και λιτότητας

Η κυβέρνηση τάζει προσλήψεις και αυξήσεις των μισθών μέσω της ...«εξοικονόμησης πόρων απ' τις προμήθειες»

Με τερτίπια η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους. Μόνη απάντηση, η πάλη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
Με τερτίπια η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους. Μόνη απάντηση, η πάλη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
Τη συγκεντροποίηση των υπηρεσιών και των διαδικασιών προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που παρουσίασε χτες ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος χωρίς να το δημοσιοποιήσει, παρά το γεγονός ότι πέρασε απ' τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα διοικητική δομή του δημόσιου συστήματος (εφτά Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες - ΔΥΠΕ) και προσβλέπει στην αυτοχρηματοδότηση του συστήματος μέσω της εξοικονόμησης, όπως αναφέρθηκε, 520 εκατ. ευρώ ετησίως απ' τις προμήθειες. «Από τη στιγμή που εξοικονομήσουμε τα 520 εκατ. ευρώ, τα οποία υπολογίζουμε ότι είναι το 25% του συνολικού κόστους προμηθειών, αυτά θα επενδυθούν πάλι στο σύστημα για να μπορέσουμε να λύσουμε τις ανάγκες μας, όπως είναι οι προσλήψεις, οι υποδομές και οτιδήποτε άλλο χρειαζόμαστε», είπε ο υπουργός, για να συμπληρώσει: «Η οικονομία κλίμακας θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε και σε μέτρα για την ανακούφιση του εισοδήματος των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, για την πρόσληψη ικανού αριθμού νοσηλευτών χωρίς να προστεθεί ούτε 1 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Φαίνεται καθαρά, δηλαδή, ότι και ο νέος σχεδιασμός υπηρετεί τη λογική της λιτότητας των δαπανών Υγείας. «Το κύριο πρόβλημα του ΕΣΥ δεν είναι οικονομικό αλλά κυρίως οργανωτικό», αποφάνθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας: «Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας δεν αξιοποιούνται επαρκώς και χάνονται σε διαχειριστικό λαβύρινθο...». Ετσι ο κεντρικός σχεδιασμός των προμηθειών με την παράλληλη εξέλιξη στο «θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΥ» στόχο έχουν «τις πλήρως ανεξάρτητες και αυτοδιοικούμενες νοσοκομειακές μονάδες», που θα μπορούν να μετρούν το ακριβές κόστος ανά ασθενή. Πρόκειται, δηλαδή, για επιλογές που προϊδεάζουν για τη λειτουργία των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμα πόρο 2% επί του συνόλου των προμηθειών που θα χρησιμοποιηθούν για τα προγράμματα του «Ψυχαργώς» -δηλαδή της αποασυλοποίησης, όπου οι ιδιωτικοποιήσεις οδήγησαν σε δραματικά αποτελέσματα. Με ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος Υγείας του ΠΑΣΟΚ. Χρήστος Πρωτόπαππας, κατηγορεί την κυβέρνηση για «σοβιετικού τύπου διατάξεις νόμων» όταν στο νομοσχέδιο -μεταξύ των άλλων - υιοθετείται διάταξη για την προπληρωμή των προμηθευτών απ' τις τράπεζες, που είχε θεσμοθετήσει χωρίς να εφαρμοστεί ο υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος.

Συνέχεια για «Ασκληπιείο»

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμφωνία του κράτους με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) για το «Ασκληπιείο» της Βούλας, είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Αν, είπε, ο Ερυθρός Σταυρός θελήσει να το φτιάξει, εδώ είμαστε για να συνεχίσουμε, με βάση την υπάρχουσα σύμβαση, τη συνεργασία μας». Χτες εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση και ο Ερυθρός Σταυρός, με την οποία υποστηρίζει ότι κακώς ενεπλάκη το υπουργείο Υγείας «στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και χρηματιστηριακούς ελιγμούς ιδιωτών».

Το θεραπευτήριο «Υγεία», τέλος, με ανακοίνωσή του σχετικά με τη συμφωνία του με τον ΕΕΣ για την ανέγερση και λειτουργία μαιευτικής κλινικής του «Υγεία» στο οικόπεδο του «Ασκληπιείου» Βούλας, σημειώνει ότι αναμένει την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών. «Η καθυστέρηση που έχει προκύψει είναι αποτέλεσμα της μέχρι στιγμής μη ολοκλήρωσης συμφωνίας μεταξύ ΕΕΣ και του υπουργείου Υγείας, από την οποία θα εξαρτηθεί και η μορφή της τελικής δικής μας συμφωνίας με τον ΕΕΣ», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-12-19 00:00:00.0)
Πρωτοστατεί στην ιδιωτικοποίηση (2009-03-18 00:00:00.0)
Αρχίζουν νέες κινητοποιήσεις (2006-11-26 00:00:00.0)
Είναι προκλητικοί... (2006-11-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-10-27 00:00:00.0)
«Ιός» άγριας κερδοφορίας (2005-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ