Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΦΛΕΒΑΡΗ
Κερδοσκοπικών επιθέσεων συνέχεια

Με αμείωτους ρυθμούς, οι επιχειρήσεις - με την ανοχή και στήριξη της κυβέρνησης - συνεχίζουν την επίθεση ακρίβειας στην αγορά, με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών, οι οποίες έχουν ήδη εξανεμίσει τις αντίστοιχες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, που χορηγήθηκαν με την πρόσφατη εισοδηματική πολιτική.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο επίσημος πληθωρισμός το Φλεβάρη, μπορεί μεν να διαμορφώθηκε στο 2,7% - σε σχέση με το Φλεβάρη του 2006 - η εξέλιξη όμως αυτή οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών στις ομάδες «στέγαση» και «μεταφορές», λόγω της αντίστοιχης υποχώρησης κατά 10,1% των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωσή τους.

Αντίθετα, σε 8 ομάδες εμπορευμάτων και υπηρεσιών, από τις 12 που συγκροτούν το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, οι μεταβολές των τιμών, ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες μεταβολές που είχαν σημειωθεί την περίοδο από τον περσινό μέχρι το φετινό Φλεβάρη.

Ειδικότερα, οι τιμές στη διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 2,3% (2% την προηγούμενη περίοδο), στα αλκοολούχα ποτά - καπνό, σημειώθηκε αύξηση 10,8% (3,3% πέρσι), στην ένδυση - υπόδηση 4,2% (1%), στην εκπαίδευση 4% (3,7%) κ.λπ. Με άλλα λόγια, το επιχείρημα που πρόβαλαν επιχειρήσεις και κυβέρνηση το 2006 ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αποδεικνύεται ψεύτικο. Γιατί, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του 2007, οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, είτε υπάρχουν αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, είτε όχι. Απλώς το πετρέλαιο ήταν το πρόσχημα για την εκδήλωση των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα το Φλεβάρη (Μάρτης 06 - Φλεβάρης 07 προς Μάρτη 05 - Φλεβάρη 06) διαμορφώθηκε στο 3,1%, έναντι 3,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ από τη σύγκριση των τιμών Φλεβάρη προς Γενάρη προκύπτει μείωση 1,3% έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε πέρσι. Η μείωση αυτή αποδίδεται στις χειμερινές εκπτώσεις και στην επαναφορά των τιμών ορισμένων υπηρεσιών (ταξί, κουρεία) στα επίπεδα πριν από τη χορήγηση του δώρου των Χριστουγέννων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ