Κυριακή 11 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Η εκτεταμένη νοθεία δεν μπορεί να συγκαλυφτεί

Από τη διαμαρτυρία νεολαίων εργαζομένων για τη σύμβαση του αίσχους που υπέγραψε τον Απρίλη του 2006 η ΓΣΕΕ
Από τη διαμαρτυρία νεολαίων εργαζομένων για τη σύμβαση του αίσχους που υπέγραψε τον Απρίλη του 2006 η ΓΣΕΕ
Στις 15-18 του Μάρτη του 2007 πραγματοποιείται στην Αθήνα το 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Μέσα σε συνθήκες έντασης της αντεργατικής επίθεσης από το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία επιβεβαίωσε το ρόλο της ως έμπιστου «εταίρου» στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», βάζοντας πλάτη στο πέρασμα βαθιά ταξικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στο επικίνδυνο για την εργατική τάξη ρόλο του, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός μετέρχεται όλα τα μέσα. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα κρούσματα εκτεταμένης νοθείας που χαρακτηρίζουν τις εκλογές αντιπροσώπων για το επερχόμενο Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ ΓΣΕΕ) για μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την αλλοίωση της βούλησης των εργαζομένων και των πραγματικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Παρθενογένεση ψηφισάντων

Σε πρόσφατη επιστολή της προς την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, η ΔΑΣ ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν οργανώσεις που παρουσιάζουν θεαματική άνοδο στη μαζικότητα χωρίς αυτό να αιτιολογείται από τις πραγματικές συνθήκες. Ο κατάλογος των «παρατυπιών» που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» είναι σταγόνα στον ωκεανό της διαπιστωμένης νοθείας που ευθύνεται για την εκλογή δεκάδων αντιπροσώπων-μαϊμού στο επικείμενο Συνέδριο.

Σύμφωνα με τη ΔΑΣ υπάρχουν τουλάχιστον 15 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, όπου υπήρξε καταφανής αλλοίωση των συσχετισμών δύναμης στα Συνέδριά τους, που είχε συνέπεια και τη νόθευση των διαδικασιών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Εργατικό Κέντρο Κρέστενων: Στο συνέδριό του πήρε μέρος σωματείο στο οποίο φέρεται ότι ψήφισαν και 12 μέλη που έχουν πεθάνει πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών του
  • Εργατικό Κέντρο Πύργου: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας έχει ακυρώσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου που αφορά στην ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ
  • Εργατικό Κέντρο Καβάλας: Το Σωματείο Τεχνιτών Ζαχαροπλαστών μαζικοποιήθηκε ξαφνικά. Από 15 ψηφίσαντα μέλη το 1997 εμφανίζει 754 ψηφίσαντα μέλη το 2006! Η κατάσταση ψηφισάντων που έστειλε στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού ανέγραφε μόνο ονοματεπώνυμα, χωρίς άλλο στοιχείο, ενώ αρνήθηκε να αποστείλει πλήρεις καταστάσεις ψηφισάντων και έτσι δεν πήρε μέρος στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Οι τελευταίες εκλογές του έγιναν το 1997. Μετά τη λήξη της θητείας της διοίκησης, το 1999, δεν έγιναν εκλογές, ούτε διορισμός προσωρινής διοίκησης
  • Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΗ και νέα Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΗ: Ο αριθμός των μελών της πρώτης Ομοσπονδίας είναι 898 και μπορεί να βγάλει μόνο έναν αντιπρόσωπο αλλά έχει βγάλει δύο. Η δεύτερη Ομοσπονδία έχει 144 μέλη και δεν μπορεί να βγάλει κανέναν αλλά έχει βγάλει έναν
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο: Στο σωματείο με την επωνυμία «Ενωση έκτακτου προσωπικού αρχαιολογικής υπηρεσίας Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας», που παρουσιάζει 723 ψηφίσαντα μέλη, εμφανίζονται ακόμη και τετραπλοψηφίες στην κατάσταση ψηφισάντων
  • Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία και Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας: Και οι δύο Ομοσπονδίες διενεργούν εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα και όχι με απλή αναλογική -όπως γίνεται παντού - νοθεύοντας τη θέληση των εργαζομένων
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Χειριστών: Εμφανίζεται με 9 αντιπροσώπους και 27.000 (!) χειριστές-μέλη της. Εμφανίζονται σωματεία να κάνουν εκλογές Πρωτοχρονιά, σε άλλα αποκλείστηκαν συνδυασμοί από τις αρχαιρεσίες χωρίς λόγο (όπως σε Λαμία και Θεσσαλονίκη)
  • Ομοσπονδία Προσωπικού Ασφάλειας Ελλάδας: Από 8 νόθους αντιπροσώπους στο προηγούμενο Συνέδριο τώρα εμφανίζει 12 νόθους. Στο Σωματείο Μακεδονίας - Θράκης, που παρουσιάζει 1.862 ψηφίσαντα μέλη, οι καταστάσεις ψηφισάντων είναι με ονοματεπώνυμα και υπογραφές, χωρίς άλλο στοιχείο. Στο σωματείο υπαλλήλων του ομίλου της «Βάκενχουτ», το πρακτικό του σωματείου αναφέρει 962 ψηφίσαντες ενώ το πρακτικό της Ομοσπονδίας 1.184. Από το πρακτικό φαίνεται ότι τρία μέλη της εφορευτικής εκλέχθηκαν και ως αντιπρόσωποι στην Ομοσπονδία. Μάλιστα, ένα από αυτά τα τρία μέλη εμφανίζεται ως εφορευτική και ως αντιπρόσωπος και σε άλλο κλαδικό σωματείο. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα μέλη
  • Εργατικό Κέντρο Τρικάλων: Εμφανίζει 4 αντιπροσώπους από δύο που είχε. Εργαζόμενοι είναι μέλη σε δύο κλαδικά σωματεία. Ενώ πρόσφατα ιδρύθηκε ένα σωματείο με την επωνυμία «Περιφερειακό Σωματείο Νομού Τρικάλων», όπου ...όλοι οι καλοί χωράνε ανεξαρτήτως κλάδου παραγωγής. Στις εκλογές του ψήφισαν αγρότες, κτηνοτρόφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα που ήδη είναι μέλη σε άλλα σωματεία. Το σωματείο αυτό έχει ιδρύσει παραρτήματα, έχει κάνει εκλογές παρουσιάζοντας 333 ψηφίσαντες αλλά δεν έχει πρακτικά εκλογών ούτε κατάσταση ψηφισάντων. Επίσης, στο σωματείο οικοδόμων ψήφισαν και εργαζόμενοι που έχουν ψηφίσει και στο Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού. Το σωματείο με τους διπλοψηφίσαντες παρουσιάζει περίπου 820 ψηφίσαντα μέλη

Ανάλογες περιπτώσεις έχουμε στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, στην Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Ιδιωτικών Καζίνων, στην Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και αλλού.

Πιο πολλοί και από τους ...κουραμπιέδες

Ανάλογες περιπτώσεις νοθείας εντοπίστηκαν από τον έλεγχο των στοιχείων σε εκλογές σωματείων που αλλοίωσαν τους συσχετισμούς δύναμης στα συνέδρια του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Με τη σειρά τους, οι συσχετισμοί που προέκυψαν νόθευσαν και την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά περιπτώσεις νοθείας για το ΕΚΘ, που εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο τον οποίο έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις εκλογικές διαδικασίες:

  • Σωματείο ΜΕΒΓΑΛ (ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ): Εμφανίζονται ψηφίσαντες 1.331. Από τις επίσημες καταστάσεις ψηφισάντων φαίνεται ότι 69 άτομα ψήφισαν 2 φορές. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Σωματείου καθώς και άλλα στελέχη του. Επίσης, 103 άτομα δεν ήταν εργαζόμενοι του εργοστασίου (όπως αποδεικνύεται από την κατάσταση μισθοδοσίας)
  • Ενωση Οδηγών Θεσσαλονίκης (ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ): Ψήφισαν 220 άτομα που δε συμπεριλαμβάνονταν στο μητρώο μελών
  • Σωματείο Καπνεργατών (διασπαστικό της ΔΑΚΕ): Η παρουσία δυνάμεων του ΠΑΜΕ έξω από τις εκλογές «μείωσε» τους «ψηφίσαντες» σε σχέση με τις προηγούμενες περίπου κατά 1.500 (προηγουμένως συμπλήρωναν μόνοι τους τις καταστάσεις ψηφισάντων)
  • Σωματείο Καπνεργατών (διασπαστικό της ΠΑΣΚΕ): Με την παρέμβαση του ΠΑΜΕ έξω από τις εκλογές οι «ψηφίσαντες μειώθηκαν» σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές κατά 950 (προηγουμένως συμπλήρωναν μόνοι τους τις καταστάσεις ψηφισάντων)
  • Εργατική Ενωση Λαγκαδά (ΠΑΣΚΕ): Η ίδια η ίδρυσή της «σκοντάφτει» στο νόμο 1264. Πρόκειται για εδαφικό σωματείο (όχι επιχειρησιακό ή κλαδικό) που υποτίθεται ότι έχει μέλη εργαζόμενους σε εντελώς διαφορετικούς κλάδους, από οικοδόμους έως κομμώτριες
  • Σωματείο Ιματισμού Θεσσαλονίκης (ελέγχεται από ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ): Τις μέρες των αρχαιρεσιών στο ΕΚΘ εμφανίστηκαν πολλά άτομα που στάλθηκαν από τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ για να ψηφίσουν
  • Σωματείο Θερμαστών (διασπαστικό της ΠΑΣΚΕ): Ψήφισαν πολλοί συνταξιούχοι

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι μόνο από την παρουσία στελεχών του ΠΑΜΕ έξω από τους χώρους όπου διεξάγονταν οι εκλογές σε 6 σωματεία, μειώθηκε ο αριθμός όσων ψήφισαν κατά 4.000 σε σύνολο 45.000 ψηφισάντων σε όλη τη δύναμη του ΕΚΘ. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι συνέβη σε δεκάδες άλλα σωματεία όπου δεν παρενέβησαν με κανέναν τρόπο οι ταξικές δυνάμεις. Γενικά διαπιστώνεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης υπογράφουν με ...την ίδια υπογραφή, όπως αποτυπώνεται στις καταστάσεις ψηφισάντων. Ορισμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι προτιμώνται συστηματικά από ορισμένα σωματεία και παρατάξεις.

Παραλλαγές στην ανάδειξη νόθων αντιπροσώπων

Στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) σε σύνολο 341 αντιπροσώπων οι 74 ήταν νόθοι. Συγκεκριμένα:

Εξι ναυτεργατικά σωματεία εξέλεξαν 38 νόθους αντιπροσώπους με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα παραβιάζοντας το καταστατικό του ΕΚΠ. Τα σωματεία αυτά είναι:

  • Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (25 αντιπρόσωποι)
  • Πανελλήνια Ενωση Ναυτών motorship (1 αντιπρόσωπος)
  • Πανελλήνια Ενωση Οικονομικών Αξιωματικών (5 αντιπρόσωποι)
  • Πανελλήνια Ενωση Φροντιστών (1 αντιπρόσωπος)
  • Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Τροφοδοσίας (3 αντιπρόσωποι)
  • Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως (3 αντιπρόσωποι)

Οκτώ φορτοεκφορτωτικά σωματεία έστειλαν το καθένα από έναν αντιπρόσωπο (συνολικά οκτώ), με τον αριθμό των ψηφισάντων να κυμαίνεται από 9 έως 34, όταν το μέτρο για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο ΕΚΠ είναι ένας αντιπρόσωπος ανά 100 ψηφίσαντες. Τα σωματεία αυτά είναι:

  • Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Αποθηκών Σιδηροδρόμων (9 ψηφίσαντες)
  • Σωματείο «Η Σμύρνη» (10 ψηφίσαντες)
  • Σωματείο «Ο Πόντος» (10 ψηφίσαντες)
  • Σωματείο «Η Ευαγγελίστρια» (14 ψηφίσαντες)
  • Σωματείο «Ο Αγιος Διονύσης» (14 ψηφίσαντες)
  • Ενωση Λεμβούχων (16 ψηφίσαντες)
  • Σωματείο «Ο ΣΩΤΗΡ» (16 ψηφίσαντες)
  • Σωματείο «Προφήτης Ηλίας» (34 ψηφίσαντες)

Επίσης, νομιμοποιήθηκαν 3 αντιπρόσωποι του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών «ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ», που ακόμα δεν έχει καταθέσει το καταστατικό του!

Τέσσερα σωματεία έκαναν εκπρόθεσμα τις εκλογές, στέλνοντας ωστόσο 12 αντιπροσώπους:

  • Σωματείο «ΕΡΜΗΣ» (1 αντιπρόσωπος)
  • Σωματείο «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» (6 αντιπρόσωποι)
  • Σωματείο «ΙΟΝ» (4 αντιπρόσωποι)
  • Σωματείο «Αγιος Αντώνιος» (1 αντιπρόσωπος)

Ακόμα:

  • Το Σωματείο Οδηγών Φορτηγών έστειλε 7 αντιπροσώπους παραβιάζοντας το καταστατικό του ΕΚΠ και τη νομοθεσία. Στο καταστατικό του περιέχει διάταξη ότι η Γενική Συνέλευση αποφασίζει αν θα «κατέβουν» ή όχι παρατάξεις!
  • Ο Σύλλογος Επιμελητών εξέλεξε 5 αντιπροσώπους. Στο άρθρο 4 του καταστατικού του αφήνει ανοιχτό το θέμα να γίνονται μέλη και εργοδότες. Στο άρθρο 21 γίνεται λόγος και για εκλογή με το πλειοψηφικό σύστημα
  • Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Παροχής Υπηρεσιών, που έστειλε 1 αντιπρόσωπο. Νεοσύστατο και διασπαστικό σωματείο που έστησε η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και μπορούν να γίνουν μέλη του οι ...«πάντες». Στο άρθρο 22 του καταστατικού του, το οποίο παραβιάζει το καταστατικό του ΕΚΠ, προβλέπεται το πρωτοφανές να ψηφίζουν τα μέλη του όπου βρίσκονται, που σημαίνει διαβλητές διαδικασίες.

Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτυπώθηκε ανάγλυφα η απαξίωση των εργατοπατέρων (2020-02-14 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν πλήθος κρουσμάτων νοθείας και αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών (2013-03-10 00:00:00.0)
Εκτεταμένη νοθεία καταγγέλλει η ΔΑΣ (2010-03-11 00:00:00.0)
Γυρίστε την πλάτη στους συμβιβασμένους (2006-02-09 00:00:00.0)
Στηρίχτηκε από τους εργαζόμενους (2000-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ