Κυριακή 18 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η σημασία των ανοιχτών γραμμών

Πολλοί αρχάριοι σκακιστές, αλλά και μαθητές-τριες του Δημοτικού αποφεύγουν να κάνουν Ροκέ, επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα δεχτούν εύκολα την επίθεση του αντίπαλου. Παράλληλα, όμως, παρακολουθώντας παρτίδες ισχυρών Ελλήνων ή ξένων Γκραντ-Μάστερς, όταν τελικά αποφασίζουν να κάνουν Ροκέ, ανοίγουν απερίσκεπτα τα πιόνια που βρίσκονται στην άμυνα του βασιλιά. Δεν έχουν καταλάβει ότι η ιδανική αμυντική διάταξη στην περίπτωση μικρού ή μεγάλου Ροκέ είναι η αρχική θέση των πιονιών σε συνεργασία με έναν Ιππο.

Αν προωθηθούν τα πιόνια του βασιλιά, θα χρειαστεί να βοηθήσουν την αμυντική διάταξη άλλα κομμάτια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν άλλη επιθετική ή ενεργητική δουλιά. Χωρίς την αρχική αμυντική διάταξη των πιονιών (βέβαια, πάντα προσέχουμε ενδεχόμενο ματ στην 1η ή 8η γραμμή), οι γραμμές θα ανοίξουν και ο αντίπαλος θα βρει τρόπο να επιτεθεί. Στις ασκήσεις που ακολουθούν, τόσο στο διάγραμμα, όσο και σ' αυτή με τα αλγεβρικά σύμβολα, φαίνονται καθαρά οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τις ανοιχτές γραμμές. Και στις δύο ασκήσεις παίζουν τα μαύρα και νικούν με θεαματικό τρόπο.

Λευκά: Ρη1, Βδ3, Πδ1, Πβ3, Στρ. α2, γ3, ε3, η3, θ2 (9)

Μαύρα: Ρη8, Βε5, Πγ8, Πθ6, Στρ. α7, β7, δ5, ζ7, ζ3, θ7 (10)

Απαντήσεις στις ασκήσεις του προηγούμενου «Ρ» με τίτλο «Νοητικές εικόνες»: Στο διάγραμμα τα λευκά έπαιξαν 1. Ιδ7! εκθέτοντας και απειλώντας τα πάντα! 1... γδ5 2. Βη7 ματ. Αν 1... Αδ4 2. Ιε7+ Ρ~ 3. Αδ4 ματ! Στο δεύτερο η εικόνα είναι ίδια με τα μαύρα 1... Ιδ4 2. Αδ5 Ιε2+ 3. Ρθ1 Αδ5+ 4. ζ3 Ιγ3 5. βγ3 και νίκη για τα μαύρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ