Τετάρτη 14 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Διαδηλώσεις κατά του Μπους στο Μεξικό

Από δρώμενο στις εκδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Μπους. Ο Αμερικάνος Πρόεδρος με το «ζευγάρι» του Καλντερόν

Associated Press

Από δρώμενο στις εκδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Μπους. Ο Αμερικάνος Πρόεδρος με το «ζευγάρι» του Καλντερόν
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Στη Μέριδα της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό όπου θα κλείσει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, έφτασε αργά το βράδυ της Δευτέρας - τοπική ώρα - ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους. Στη Μέριδα, πολύ μακριά από την πρωτεύουσα, ώστε να μη διαταραχτεί η «ησυχία» του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους από τους «ταραξίες» διαδηλωτές, αλλά και να μην υπονομευτεί ακόμη περισσότερο το εξασθενημένο κύρος του Προέδρου Φελίπε Καλντερόν, την εκλογή του οποίου στην προεδρία αμφισβητεί περισσότερο από το μισό εκλογικό σώμα της χώρας.

Εντούτοις, το Μέξικο Σίτι, όπως και άλλες πρωτεύουσες των χωρών που επισκέφτηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος, χορεύει στο ρυθμό των διαδηλωτών. Περισσότερες από 50 λαϊκές και πολιτιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τη «La Jornada», συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη Μπους, ενώ τη Δευτέρα, ημέρα άφιξης του Μπους, οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα έβαλαν στο στόχαστρό τους την αμερικανική πρεσβεία στο Πασέο ντε λα Ρεφόρμα όπου ανακήρυξαν τον Αμερικανό Πρόεδρο «περσόνα νον γκράτα» αλλά και του απέστειλαν ένα σαφέστατο μήνυμα: «Εξω φονιά. Η χώρα μας δεν είναι για ξεπούλημα». Εξάλλου, βάσει δημοσκόπησης που δημοσιεύει η εφημερίδα «Reforma», το 37% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αρνητική γνώμη για τον Αμερικανό πρόεδρο, έναντι μόλις 18% που διάκειται θετικά.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα, έγιναν πολλές διαδηλώσεις στο Μεξικό

Associated Press

Παρά τα δρακόντεια μέτρα, έγιναν πολλές διαδηλώσεις στο Μεξικό
Το μήνυμα που έχει ως άμεσο αποδέκτη τον Αμερικανό Πρόεδρο απαντά και στην ατζέντα που κομίζει, καθώς στο επίκεντρο της συνάντησης Καλντερόν και Μπους είναι το «ελεύθερο εμπόριο» και συνάμα η καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών και φυσικά το «αγκάθι» της μεταναστευτικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, που εγείρει τείχος στα σύνορα των δύο χωρών ενώ έχει εξαπολύσει και ένα πραγματικό κυνήγι εναντίον Μεξικανών που επιχειρούν με κάθε τρόπο να διασχίσουν τα σύνορα της χώρας τους και να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ετσι στην προσπάθειά του να πείσει ο Μπους υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να αλλάξει την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική.

Η περιοδεία Τσάβες στην Αϊτή

Την ίδια στιγμή, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, επισφράγισε χτες στην πρωτεύουσα της Αϊτής τη συμφωνία ενίσχυσης της συνεργασίας σε οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς τομείς μεταξύ της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Αϊτής. Πρόκειται, σύμφωνα με τον «Telesur», για μία συνεργασία «νότου - νότου», ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου Τσάβες οι συμφωνίες συνεργασίας που επιτεύχθηκαν χτες βασίζονται στην αλληλεγγύη και την αλληλοστήριξη και φυσικά στις αρχές της Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική (ALBA). Από την πλευρά του, ο Ζαν Ρενάλντ Κλερίσμ, ΥΠΕΞ της Αϊτής, δήλωσε, σύμφωνα με την «Prensa Latina», ότι η «Εναλλακτική Μπολιβαριανή Συνεργασία για την Αμερική (ALBA) και η διαδικασία ενσωμάτωσης των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αποτελούν πηγή ζωής για όλη την περιοχή, καθώς πρόκειται για στήριξη αδελφού προς αδελφό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ