Τετάρτη 14 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Οξυμένη πολιτική κρίση

ΧΑΡΑΡΕ.--

Τεταμένη παραμένει η πολιτική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις στελεχών και υποστηριχτών της αντιπολίτευσης με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο πλαίσιο πρόσφατης απαγόρευσης διαδηλώσεων. Χτες, εμφανίστηκε σε δικαστήριο της Χαράρε φανερά καταβλημένος με σοβαρά τραύματα και ράμματα στο κεφάλι ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή», Μόργκαν Τσβανγκιράι και δεκάδες στελέχη του κόμματός του, που συνελήφθησαν πριν τη Δευτέρα.

Παράλληλα, μία από τις οργανώσεις που αντιδρά στην πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε κατήγγειλε ότι προχτές βράδυ δύο στελέχη της πυροβολήθηκαν από αστυνομικούς, ενώ συμμετείχαν σε αγρυπνία διαμαρτυρίας 500 ατόμων για το θάνατο ενός υποστηρικτή της αντιπολίτευσης το Σαββατοκύριακο από σφαίρες αστυνομικών.

Επιπλέον, η αστυνομία εισέβαλε χτες στα γραφεία του Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων της Ζιμπάμπουε (ZCTU), στη Χαράρε, κατάσχοντας φακέλους, βιντεοταινίες και «ανατρεπτικό υλικό». Το ZCTU έχει προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Απρίλη εθνική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδυναμία της κυβέρνησης να επιλύσει την οικονομική κρίση. Δε φταίει όμως μόνον η κυβερνητική πολιτική για τον πληθωρισμό που τρέχει με 1.700% και τα άδεια κρατικά ταμεία αλλά και οι ασφυκτικές κυρώσεις της Βρετανίας και άλλων χωρών της Δύσης που επιβλήθηκαν όταν η κυβέρνηση προχώρησε, πριν έξι χρόνια, στην κατάσχεση τσιφλικιών λευκών μεγαλογαιοκτημόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ