Τετάρτη 14 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ - ΣΥΡΙΑ
Ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές πιέσεις

Ο Σολάνα προωθεί τα ευρωπαϊκά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή. Εδώ σε συνάντηση με τον φιλοδυτικό Πρόεδρο Σινιόρα

Associated Press

Ο Σολάνα προωθεί τα ευρωπαϊκά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή. Εδώ σε συνάντηση με τον φιλοδυτικό Πρόεδρο Σινιόρα
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ.--

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ως προς την προοπτική αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης στο Λίβανο δήλωνε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη λιβανική πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια. Ο Χαβιέ Σολάνα, εκπροσωπώντας τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του στην περιοχή συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος είναι και ηγέτης της σιιτικής «Αμάλ» που συνεργάζεται με τη «Χεζμπολάχ» στην αντιπολίτευση.

Μετά τη συνομιλία του με τον Σολάνα, ο Μπέρι συναντήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες με τον Σάαντ Χαρίρι, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος των σουνιτών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Σολάνα εκτίμησε ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στο Λίβανο, «βρίσκονται σε καλό δρόμο συνεννόησης».

Στη συνέχεια μετέβη στη Σαουδική Αραβία, όπου είχε δίωρη συνομιλία, χτες, με τον υπουργό Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φαϊζάλ. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο Σολάνα επανέλαβε ότι «η ΕΕ στηρίζει τις σαουδαραβικές προσπάθειες για εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στο Λίβανο». Οπως διαρρέεται, το Ριάντ προγραμματίζει να φιλοξενήσει, πιθανότατα, για την επόμενη βδομάδα μια «συμφιλιωτική» συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της λιβανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Σήμερα, ο Σολάνα θα φτάσει στη Δαμασκό, που θα είναι και η τελευταία στάση της τριήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, όπου αναμένεται να ασκήσει νέες πιέσεις στη Συρία. Το ίδιο θέμα φαίνεται ότι είχε και η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, χτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Σύρος Πρόεδρος.

Συνεργάτες του Ρομάντο Πρόντι δήλωναν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε στον Μπάσαρ αλ Ασαντ ότι «η επίσκεψη Σολάνα είναι μια ευκαιρία αποκατάστασης του διαλόγου ανάμεσα στη Συρία και στην ΕΕ και μπορεί να ωφελήσει, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή». Η συριακή ηγεσία δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δήλωση, αλλά ως ένδειξη των προθέσεών της θα μπορούσε να εκληφθεί το ότι ο κυβερνητικός συριακός Τύπος επέμενε χτες ότι «η πολιτική της Δαμασκού στο Λίβανο έχει αποδειχθεί σωστή και δε χρήζει αλλαγών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ