Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ψίχουλα» στις ελληνικές ταινίες

Ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), με ανακοίνωσή της, επικρίνει τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για πολύμηνη καθυστέρηση στις εγκρίσεις ταινιών στα προγράμματα «Ορίζοντες» και «Νέο βλέμμα», αλλά και για δραστική μείωση της χρηματοδότησης, τονίζοντας τα εξής:

1. Δραματική μείωση της χρηματοδότησης για τις ταινίες του μεγαλύτερου προγράμματος του ΕΚΚ («Ορίζοντες»), με το χαμηλότερο ποσό που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή με 250.000 ευρώ ανά ταινία, ενώ 250.000 ευρώ ανά ταινία δίνεται και στις ταινίες του «Νέου βλέμματος», που είναι ψηφιακές και προορίζονται για την τηλεόραση.

Το «επιχείρημα» του ΕΚΚ, ότι δεν έχει χρήματα, γι' αυτό δίνει λιγότερα για τις ταινίες των «Οριζόντων», «δεν είναι πραγματικό», αφού οι εγκεκριμένες ταινίες θα γυριστούν ένα - δύο χρόνια μετά, και τότε θα εκταμιευτούν τα χρήματα. Γι' αυτό «οι διοικήσεις του ΕΚΚ δεν ταύτιζαν ποτέ τις εγκρίσεις ταινιών με τα όποια χρήματα διέθεταν στο ταμείο τους».

2. Η αρχική πρόταση του Συμβουλίου Κρίσεων (όπου προεδρεύει ο πρόεδρος του ΕΚΚ), πρόβλεπε χρηματοδότηση μόνο πέντε ταινιών, ενώ έπρεπε να εγκριθούν τουλάχιστον 8 ταινίες. Ερωτηματικά προκαλεί και το εξής: Ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΚ αρχικά πρότεινε 250.000 ευρώ ανά ταινία, τελικά καταψήφισε την ίδια την πρότασή του.

Η ΕΕΣ σημειώνοντας ότι ο κανονισμός χρηματοδότησης στους «Ορίζοντες» οδήγησε την τελευταία χρηματοδότηση στα 350.000 ευρώ ανά ταινία, ζητά το ΔΣ του ΕΚΚ να επανεξετάσει τις χρηματοδοτήσεις και να ανεβάσει το ποσό για τις εγκεκριμένες ταινίες, τουλάχιστον, στα 350.000 ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους της κινηματογραφικής παραγωγής. Τέλος, η ΕΕΣ εκφράζει τη δυσαρέσκεια όλης της κινηματογραφικής κοινότητας, την ανάγκη αλλαγής του τρόπου κρίσεων και τον προβληματισμό της για το πώς διοικεί το παρόν ΔΣ του ΕΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ