Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οδύσσεια» του Μ. Θεοδωράκη

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πόλεμος από αυτούς που έχουν τα πόστα (...), ένα ιδεολογικό - πολιτικό μέτωπο, που μηρυκάζει τις θεωρίες του Φαλμεράγιερ ότι δεν υπάρχει συνέχεια του ελληνικού έθνους (...). Είναι οι εκσυγχρονιστές - αυτοί μας φάγανε -, η ανανεωτική Αριστερά, ο Πρετεντέρης (...). Υπάρχει μια οριζόντια συμμαχία, που απαντά με ιδεολογικό - πολιτικό τρόπο σε όσους αντικρούσουν τον ιστορικό. Ετσι θ' απαντήσουμε κι εμείς. Θα κηρύξουμε ιδεολογικό - πολιτικό πόλεμο».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, για το νέο του δίσκο, με τίτλο «Οδύσσεια» («Legend»). Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών, που συνέθεσε ο Μ. Θεοδωράκης τον περασμένο Απρίλη, εμπνευσμένος από την ποίηση του Κώστα Καρτελιά, την οποία ο συνθέτης χαρακτήρισε «φρέσκια, βαθιά, φιλοσοφική και γι' αυτό διαχρονική». Ερμηνεύτρια των τραγουδιών είναι η Μαρία Φαραντούρη. «Είναι συγκλονιστική η ερμηνεία της σ' αυτό το έργο, που είναι χωρίς μπουζούκι και σε τζαζ μουσική (...). Ενιωθα ότι της το χρωστούσα», είπε ο Μ. Θεοδωράκης.

«Εγραφα τα ποιήματα ακούγοντας τη "Βεατρίκη" του Μ. Θεοδωράκη. Ηξερα ότι έπρεπε να πάνε στα χέρια του. Επαθα σοκ όταν μου επέστρεψε τους στίχους με τις νότες του από κάτω...», είπε ο Κ. Καρτελιάς. «Ο Μίκης μας ξάφνιασε πάλι. Η μελωδική του φλέβα είναι αναλλοίωτη στο χρόνο», ανέφερε η Μ. Φαραντούρη, σημειώνοντας τη συμβολή της Ρωσίδας μουσικού Ιρίνα Βαλεντίνοβα (ενορχήστρωση), που «ένωσε το λυρικό με το δωρικό στοιχείο του Θεοδωράκη». Χαρακτηρίζοντας «καταπληκτική» την ενορχήστρωση ο συνθέτης θύμισε τη μεγάλη συμβολή της σοβιετικής και ρώσικης μουσικής σχολής, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφερόμενος στο σημερινό μουσικό τοπίο ο Μ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Ο κόσμος μάς θέλει και μας αγαπά, αλλά δε μαθαίνει για τους δίσκους μας. Πώς γίνεται στους 1.000 υπάρχοντες ραδιοφωνικούς σταθμούς, κανένας, ποτέ, να μη βάλει την "Ερημιά";».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ