Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πεδίο επιχειρηματικής δράσης οι «ΣΔΙΤ»

Δρομολογούν 135 «συμπράξεις» ύψους 2,5 δισ. ευρώ

«Νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης» αποτελούν οι «συμπράξεις για τους φορείς του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε στην ομιλία του στη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, δίνοντας έτσι ένα στίγμα ρεαλισμού, για τους λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση της ΝΔ να προωθήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης υπηρεσιών του δημοσίου. Μια μέθοδο που βεβαίως την είχε έτοιμη στα σκαριά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως δεν πρόλαβε να φέρει τις σχετικές ρυθμίσεις στη Βουλή, αφού την πρόλαβαν οι ...εκλογές του 2004.

Με τις «συμπράξεις» παραδίδεται η δημόσια υποδομή της χώρας στις κερδοσκοπικές ορέξεις του κεφαλαίου, καθώς τα υπό κατασκευή έργα θα χρυσοπληρωθούν από τον ελληνικό λαό, είτε μέσω της καταβολής ενοικίου για μακροχρόνια περίοδο, είτε με την επιβολή εισιτηρίων, τελών (περίπτωση οδικών αξόνων κλπ.). Στις δηλώσεις του πάντως προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Γ. Αλογοσκούφης επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, καταφεύγοντας σε μια σειρά από ανακρίβειες.

Οπως ανέφερε, τα έργα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα υλοποιηθούν με τις «ΣΔΙΤ», δε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από το δημόσιο, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά και επειδή δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία. Για το ότι τα συγκεκριμένα έργα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν πολύ φθηνότερα από το δημόσιο και ότι η κατασκευή τους από ιδιώτες - με συγχρηματοδότηση και από το δημόσιο - θα στοιχίσει ο κούκος αηδόνι, ο υπουργός Οικονομίας δε βρήκε να πει λέξη. Παρέθεσε πάντως πίνακα με τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν μέσω 135 «ΣΔΙΤ», συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Οι προκηρύξεις των περισσότερων θα γίνουν τον ερχόμενο Απρίλη. Οπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου καλούνται να αναπτύξουν δράση σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας, με έργα που αφορούν σε:

  • Σχολεία
  • Νοσοκομεία
  • Αστυνομικούς και Πυροσβεστικούς Σταθμούς
  • Πανεπιστημιακά κτίρια
  • Κτίρια Νομαρχιών
  • Λιμάνια
  • Συνεδριακά Κέντρα
  • Συστήματα ασφαλείας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ