Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΓΑ
Η ΚΑΠ ωφελεί τους αγρότες

Απάντηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Εντελώς αρνητική ως προς το περιεχόμενο και άκρως προκλητική και ειρωνική ως προς το ύφος, είναι η απάντηση του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ν. Κατσαρού, προς την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, (ΕΟΑΣΚ), η οποία, με υπόμνημά της, ζητούσε την ικανοποίηση αιτημάτων των αγροτών του νομού, που επλήγησαν από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ: Χαρακτηρίζει «αόριστη αναφορά» την επισήμανση της Ομοσπονδίας ότι υπήρξαν «αδικίες σε βάρος μεγάλης μερίδας παραγωγών», με τον τρόπο που καθορίστηκαν οι «αποζημιώσεις». Αρνείται την ικανοποίηση του αιτήματος για εκπρόθεσμες δηλώσεις ζημιών σε όσους παραγωγούς δεν τις έκαναν, με το πρόσχημα ότι δεν υπήρξαν λόγοι «ανωτέρας βίας» που δεν τους το επέτρεψαν. Ζητάει από την Ομοσπονδία να «καρφώσει» όσους αγρότες τυχόν ωφελήθηκαν παραπάνω από ό,τι δικαιούνταν. Ισχυρίζεται ότι «όλα πάνε καλά στον ΕΛΓΑ, στο ζήτημα της χρηματοδότησής του από το κράτος και ως προς την πραγματική κάλυψη των ζημιών. Εκφράζει, εμμέσως πλην σαφώς, επιφυλάξεις για το αν η νέα ΚΑΠ μείωσε το αγροτικό εισόδημα και επιχειρεί να «αθωώσει» τον ΕΛΓΑ για τη συμβολή του στη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Σε ανταπάντησή της η ΕΟΑΣΚ σημειώνει:

  • Αδικίες υπήρξαν και είναι πασιφανείς, καθώς οι «αποζημιώσεις» δεν καθορίστηκαν με την εκτίμηση της πραγματικής ζημιάς ανά παραγωγό, ή ανά αγροτεμάχιο, αλλά «στα κουτουρού», ανά δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα.

Επίσης, «αποζημιώνονται» μόνο οι παραγωγοί βαμβακιού και τεύτλων και όχι των άλλων καλλιεργειών που υπέστησαν ανάλογες ζημιές. Αδικημένοι είναι και όσοι δεν προνόησαν να κάνουν εγκαίρως δηλώσεις της ζημιάς και δεν τους επιτράπηκε να κάνουν, εκ των υστέρων, παρά το γεγονός ότι είχαν αφήσει «μάρτυρες» στα χωράφια τους.

  • Ο ισχυρισμός του προέδρου του ΕΛΓΑ ότι για να επιτραπούν εκπρόθεσμες δηλώσεις πρέπει να υπάρχουν λόγοι «ανωτέρας βίας», είναι προσχηματικός, διότι αυτό το δικαίωμα αναγνωρίστηκε στους τευτλοπαραγωγούς, αλλά όχι και στους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Η ΕΟΑΣΚ αρνείται το ρόλο του «κουκουλοφόρου - καταδότη» και προτρέπει τον Ν. Κατσαρό να ψάξει αλλού για να βρει «προθύμους».
  • Ο έντονος προβληματισμός για την πορεία του ΕΛΓΑ δεν είναι μόνο των αγροτών, αλλά και των εργαζομένων στον Οργανισμό. Και ερωτάται ο Ν. Κατσαρός, γιατί δεν εισηγήθηκε στην κυβέρνησή του την κατάργηση του νόμου του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων.
  • Οσο για την «επιφύλαξη» του προέδρου του ΕΛΓΑ, εάν πράγματι, υπήρξε μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η Ομοσπονδία αναρωτιέται αν ο Ν. Κατσαρός ζει σε άλλη χώρα και επισημαίνει: Βεβαίως, ο ΕΛΓΑ δε διαμορφώνει την αγροτική πολιτική. Ομως, λειτουργεί σαν «κυματοθραύστης» των αντιδράσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής. Και η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΚ, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, καταλήγει: «Πάντως, ως Σαρακατσάνος, να μην ξεχνάτε και τη λαϊκή ρήση ό,τι κάνει η γίδα στο πουρνάρι, τα βρίσκει στο τομάρι της»...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα να αποκατασταθούν οι αδικίες στις προκαταβολές που έδωσε ο ΕΛΓΑ (2023-11-22 00:00:00.0)
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους (2020-05-20 00:00:00.0)
Διεκδικήσεις επιβίωσης και προοπτικής (2011-01-19 00:00:00.0)
Δεν υποτάσσονται, αρχίζουν νέους αγώνες (2010-08-04 00:00:00.0)
Να εκτιμηθούν άμεσα οι αγροτικές ζημιές (2004-05-26 00:00:00.0)
Χαριστική βολή από τον ΕΛΓΑ (1998-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ